România, Polonia şi Ungaria nu vor să mai fie ţările cu cel mai redus nivel de colectare a taxelor

Se ştie că există o problemă cu colectarea taxelor când persoana numită să intensifice acest proces este concediată pentru fraudă.

Dar acolo unde unii văd o problemă, alţii identifică o oportunitate, iar guvernele din Europa de Est au identificat taxele neplătite ca fiind o metodă de a-şi majora veniturile bugetare, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.

România, unde preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Gelu Diaconu a fost demis luna trecută în urma acuzaţiilor de fraudare a fondurile europene, are cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeană. Polonia şi Ungaria nu stau cu mult mai bine. Eforturile celor trei ţări de a reduce decalajul coincid cu relaxarea politicii fiscale.

”Există eforturi de majorare a veniturilor în regiune şi vedem semnale pozitive. Dar majoritatea rezultatelor acestor eforturi este deja amanetată promisiunilor legate de cheltuieli”, a apreciat analistul Roxana Hulea, de la Societe Generale, Londra.

Frauda cu TVA în România a determinat măsuri punitive împotriva magazinelor unde se vând flori şi a saloanelor de înfrumuseţare.

La rândul ei, Polonia încearcă să rezolve problema transferului de preţuri în rândul subsidiarelor locale ale companiilor străine.

”Trebuie să îmbunătăţim colectarea veniturilor din taxe în Polonia pentru a majora veniturile la buget. De aceea trebuie să rezolvăm direct problema prin intermediul legislaţiei şi a constrângerilor”, a afirmat luna trecută ministrul polonez de Finanţe, Pawel Szalamacha.

Eforturile îşi arată roadele: veniturile la buget au crescut în toate cele trei ţări. Sprijinul este cu atât mai necesar cu cât guvernele implementează relaxarea politicilor fiscale, de la reduceri de taxe la majorarea alocaţiilor pentru copii.

Deficitele bugetare în Polonia şi România ar putea ajunge până la sfârşitul anului viitor la limita de de 3% din PIB, conform datelor Bloomberg. În România, colectarea taxelor va rămâne o prioritate, Guvernul estimând că ţara nu va mai înregistra cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeană.

‘În ciuda progreselor remarcabile realizate anul trecut de ANAF, România încă are un nivel foarte ridicat de evaziune fiscală pentru TVA. Când vor fi publicate datele pe 2015 de către Comisia Europeană, vom rămâne probabil pe acelaşi loc ruşinos”, a afirmat, luna aceasta, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gabriel Biriş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata