România post-electorală: şomeră, scumpă, îndatorată până peste cap…

– Amânarea reducerii cheltuielilor statului în 2009 se va plăti scump în anii următori iar plata începe din 2010. România va plăti anul viitor dobânzi de cel puţin două miliarde de euro în contul datoriei publice

.
Nota de plată pentru criza din 2009, îndulcită de Guvern prin împrumuturi de ordinul zecilor de miliarde de euro, va veni anul viitor, când se va plăti, în bani sau în locuri de muncă, decizia autorităţilor române de a evita măsuri nepopulare (disponibilizări, micşorări de pensii şi salarii sau măriri de taxe) în anul electoral 2009, scrie Gândul .

Atât cursul cât şi eventualele măriri de taxe şi impozite, precum şi îndatorarea continuă a României vor fi afectate aproape integral de stabilitatea mediului politic şi de respectarea acordului de 20 de miliarde de euro cu FMI şi CE.

Recalcularea accizelor la un curs de 4,2 lei/euro faţă de 3,73 va duce la scumpirea bunurilor şi serviciilor încă din prima zi a anului viitor.

În timp ce energia electrică va fi cu până la 20% mai scumpă, benzina se va scumpi şi ea cu până la 20%, în timp ce ţigările, în preţul cărora acciza urcă până la 80%, vor fi şi ele cu 34% mai scumpe, până la 10 lei pe pachet. Scumpirea utilităţilor va determina şi scumpirea produselor în al căror cost de producţie curentul şi carburanţii ocupă ponderi importante.

Patronatele din producţia de alimente estimează deja scumpiri de 10-20% la carne, în special de pui şi de porc, 4-5% la lapte şi circa 2% la zahăr şi pâine .

Gardianul arată că vor exista şi scumpiri cu până la 40% pe piaţa produselor alimentare.

Incepand de anul viitor, fermierii nu vor mai primi subventii pentru carnea de porc si pasare si pentru oua. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat ca Ministerul Agriculturii taie si subventia pentru motorina.

„De mai bine de trei luni, nimeni de la Ministerul Agriculturii nu mai accepta nici un fel de intalniri cu operatorii din industria alimentara. Taierea subventiilor, cresterea accizelor si devalorizarea leului vor duce la explozia preturilor alimentelor. Imi este greu sa cred ca alimentele se vor scumpi numai cu 20%, dupa inceputul anului. Aceste scumpiri de cel putin 20% inseamna faliment pentru operatori. Romanii vor manca alimente importate pentru ca sunt mai ieftine. Cresterea accizelor va scumpi unele produse si cu 30-40%”, a spus Dragos Frumosu.

Surse: Gândul , Gardianul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata