România, preferata investitorilor din sectorul energetic

Companiile straine din domeniul energetic si-au reinnoit dorinta de a investi si de a construi centrale electrice in tari din Balcani, printre care si Romania. Totusi, investitorii asteapta sa vada angajamente reale de liberalizare a pietelor inainte sa isi puna fondurile la dispozitia guvernelor de aici, potrivit Ziare.com.

Dupa decenii intregi fara investitii in sectorul energetic, tarile balcanice depun eforturi intense pentru a gasi parteneri externi cu care sa isi extinda capacitatea pana la cerintele actuale si chiar sa exporte pentru a-si creste veniturile, scrie Reuters.

Miza este, insa, controlul asupra energiei, care a fost folosita ca unealta politica timp de zeci de ani si la care statul trebuie sa renunte.

Investitorii straini au analizat fiecare tara din Balcani, dar Romania pare sa le fi oferit cele mai multe oportunitati datorita pozitiei strategice si a dimensiunii potentialei piete. Interesul este reciproc, Romania avand mare nevoie de modernizarea uriasului sector detinut de stat, dar si de banii din afara tarii.

„Sunt foarte putine tari in regiune care au ce are Romania”, apreciaza Frank Hajdinjak, seful diviziei din Romania a grupului E.ON.

„Are propriul petrol, gaze, hidro, carbuni, un potential imens pentru regenerabile si este asezata strategic in regiune, avand legaturi cu alte piete. Dar ne aflam intr-un mediu prietenos cu investitorii? Din pacate, nu”, a adaugat Frank Hajdinjak, potrivit Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata