România primește prima tranșă din PNRR: circa 1,8 miliarde euro

Circa 1,8 miliarde euro este prima tranșă din pre-finanțarea aferentă PNRR, corespunzătoare părții de granturi, ar urma să fie virată României joi, 2 decembrie, de Comisia Europeană.

În contextul financiar, este prima parte din suma totală a granturilor,14,2 miliarde euro, până în 2026.

Concret, acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, necesar pentru a primi această primă pre-finanțare a fost a semnat de fostul premier interimar Florin Cîțu, la 25 noiembrie.

Tranșa a doua a pre-finanțării, de circa 1,94 miliarde euro va intra la Ministerul de Finanțe în decembrie. Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe Adrian Câciu a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

Toate fondurile alocate prin PNRR, de 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.

Din punct de vedere organizatoric, sumele din PNRR vor fi disponibilizate în zece rate.

Aşadar, perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

În acest sens, România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut, scrie Digi24.ro.

Sursa: Ziare.com
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata