România se aşteaptă să devină independentă energetic, în pofida crizei din Ucraina

România ar urma să realizeze independența energetică până la finalul deceniului, datorită gazului de șist și surselor de energie alternative precum energia eoliană și nucleară. România este a treia în Uniunea Europeană din punctul de vedere al independenței energetice după Danemarca și Estonia, relatează luni ‘Voice of America’.

Vecină a Ucrainei, România s-a aflat în ultimele luni aproape de ultima criză energetică și politică din Europa, una care amenință să afecteze securitatea aprovizionării cu gaz și să arunce UE în haos economic. În ciuda dependenței continentului de gazul natural și de petrolul rus, România este singură țară sud-est-europeană despre care se crede că se apropie de autosuficiența energetică și este în mare parte neafectată de criza din Ucraina.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie român, a declarat că eforturile recente de explorare arată că România are resurse semnificative de gaze naturale în largul Mării Negre, a căror extragere ar urma să înceapă până la sfârșitul lui 2019. Aceste resurse și gazul de șist vor ajuta România să-și satisfacă nevoile energetice și chiar să devină un exportator de gaze naturale.

România deja își satisface 80% din aceste necesități din propriile surse energetice de petrol, gaze, cărbune, energie nucleară și hidroenergie, în timp ce restul de 20% este importat din Rusia, spre deosebire de Ucraina și Bulgaria, care depind aproape în întregime de importurile de gaze naturale rusești, scrie ‘Voice of America’.

Pe lângă resurse semnificative de gaze în largul Mării Negre, Administrația SUA pentru informațiile din domeniul energiei estimează că România are 1.400 de miliarde de metri cubi de gaz de șist, cea de a treia rezervă din Europa după Polonia și Franța.

Criza declanșată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia și o dispută privind plata facturilor a încurajat și mai mult Bucureștiul să urmărească independența energetică, continuă ‘Voice of America’. În mai, vicepreședintele american Joe Biden a vizitat România pentru a discuta alternativele la dependența Europei la energia rusă și posibilitatea ca România să devină un punct cheie de conexiune pentru piețele energetice între Est și Vest.

Ambasadorul României în SUA, Iulian Buga, a declarat că actuala criză din Ucraina evidențiază necesitatea de a accelera procesul.

‘Asta nu are legătură doar cu criza actuală din regiune, ci și cu viitorul, pentru că nevoia de energie există de ceva timp și continua să crească. Cu sau fără această criză, tot trebuie să găsim noi resurse, iar subiectul energiei a fost mereu un element important în securitatea fiecărei țări’, a spus Buga.

O altă consecință a crizei din Peninsula Crimeea este construcția unui sistem de interconectare între România și Republica Moldova, o mică fostă republică sovietică din estul României care este 100% dependentă de importurile energetice ruse. România și R. Moldova au puternice legături istorice și culturale, notează ‘Voice of America’.

De asemenea, România realizează un studiu de fezabilitate privind construirea unei conducte de interconectare care va permite ca gazul natural din Azerbaidjan să fie transportat prin Georgia în România și apoi mai departe în Europa Centrală și de Vest. Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, că această conductă va ajuta regiunea să facă față oricărei probleme viitoare în alimentarea cu energie.

Nicolaescu a spus că Europa va continua să importe gaze naturale și petrol din Rusia, dar aceste importuri vor reprezenta niște procente acceptabile și vor asigura că energia nu va mai fi folosită ca armă politică.

Sectorul energetic în plină dezvoltare ar urma să fie principalul motor de creștere și creator de joburi, în contextul în care România depune eforturi să prindă din urmă statele UE mai bogate. Conform datelor guvernamentale, sectorul energetic ar urma să creeze singur 20.000 de joburi în România în următorul deceniu, mai precizează ‘Voice of America’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata