România se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii ordinii de drept în Ucraina, afirmă preşedintele Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că România se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii ordini de drept în Ucraina.

Șeful statului a prezentat miercuri, la Palatul Cotroceni, o declaraţia cu privire la Ucraina.

„România susţine fără rezerve independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi recunoaşte noile autorităţi ucrainene drept reprezentanţi legitimi ai ţării. România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au răspuns provocărilor, evitând, astfel, escaladarea situaţiei”, a spus Traian Băsescu.

El a precizat că România consideră ilegitimă iniţiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, în perspectiva referendumului anunţat pentru data de 16 martie şi că în fundamentarea acestui act, legislativul a invocat precedentul Kosovo şi interpretarea trunchiată a deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul Serbia versus Kosovo.

„România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno-Karabakh, Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria, este de natură să accentueze instabilitatea regională”, a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că a subliniat pericolul destabilizator al perpetuării conflictelor îngheţate în mod repetat încă de acum zece ani, inclusiv în formatul Consiliului European şi NATO şi că în nenumărate ocazii a invocat exemplul Kosovo drept precedent pentru noi scenarii secesioniste.

De asemenea, el a indicat că România a susţinut fără rezerve acordarea statutului privind Planul de acţiune pentru aderarea Ucrainei şi Georgiei încă din aprilie 2008, cu ocazia Summitului de la Bucureşti.

„Am fost convins că mesajul pe care NATO l-ar transmite printr-o astfel de decizie ar fi avut un impact puternic asupra întregii regiuni. Ar fi încurajat o comunitate extinsă de valori şi certitudinea că democraţia şi stabilitatea sunt protejate. Din păcate, nu toţi membrii NATO au înţeles, la acea dată, că nu doar vecinii noştri au nevoie de o astfel de certitudine, ci întreaga comunitate transatlantică”, a spus Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata