România şi Bulgaria au semnat o serie de acorduri de cooperare sectorială

 România şi Bulgaria au semnat vineri, 7 martie, la Ruse, o serie de acorduri de cooperare sectorială. Guvernele celor două ţări s-au reunit într-o şedinţă comună, care s-a încheiat prin semnarea unui memorandum de înţelegere în domeniul dezvoltării regionale, a unui protocol de colaborare în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale şi a unui protocol de colaborare între ministerele de externe.

Pe lista documentelor semnate vineri mai figurează un memorandum de înţelegere în domeniul apărării, un acord pentru sectorul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, precum şi un acord de colaborare în domeniul tineretului şi sportului.

În cursul unei ceremonii solemne, premierii Victor Ponta şi Plamen Oreşarski au prezentat un timbru poştal oficial dedicat celei de a 135-a aniversări a relaţiilor diplomatice dintre România şi Bulgaria. Aceasta este a treia oară când cele două ţări emit timbre poştale comune. Prima a fost în anul 1948, când pe timbru era imaginea viitorului Pod al Prieteniei, dintre Giurgiu şi Ruse, care a fost inaugurat în anul 1954. A doua oară a fost în 2006, timbrul de atunci fiind dedicat aderării celor două ţări la UE, din 2007.

După şedinţa comună a celor două guverne, premierul bulgar Plamen Oreşarski şi-a exprimat acordul faţă de invitaţia omologului său român Victor Ponta ca România, Bulgaria şi Serbia să-şi instituţionalizeze cooperarea la o întâlnire la Craiova, în cursul acestui an, la care să pună bazele unui grup regional după modelul celui de la Vişegrad. Oreşarski a menţionat că, înainte de şedinţa comună a celor două cabinete, fiecare ministru bulgar a avut o întâlnire cu omologul său român pentru a discuta subiectele de interes comun pe fiecare domeniu. Urmează ca problemele abordate să intre pe ordinea de zi a guvernului bulgar pentru a se pregăti proiecte comune.

Premierul român Victor Ponta a pledat şi el pentru accelerarea cooperării bilaterale. Proiectele din energie, infrastructură, comunicaţii trebuie să treacă în faza de realizare, a spus Ponta după şedinţă. Premierul român a explicat că municipiul Craiova a fost ales ca gazdă pentru viitoarea reuniune trilaterală România-Bulgaria-Serbia întrucât s-a ţinut cont de aşezarea lui geografică, la o distanţă aproximativ egală de la Bucureşti, Sofia şi Belgrad. Un alt argument a fost acela că, în urmă cu 75 de ani, acolo a fost semnat un tratat între România şi Bulgaria (Tratatul de la Craiova din anul 1940, cu privire la partea sudică a Dobrogei—n.r.). În opinia primului ministru român, reuniunea ce va fi organizată după 75 de ani la Craiova va fi o dovadă că România şi Bulgaria se gândesc numai la viitor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata