România şi Bulgaria îşi vor dubla numărul de centrale eoliene în 2010

Capacitatea eoliană în statele Uniunii Europene va creşte cu 10 gigawaţi anul acesta, datorită creşterii numărului de centrale eoliene care vor fi instalate în 2010, în special în Germania şi Marea Britanie, dar şi în noile state ale UE, precum România şi Bulgaria, unde numărul de centrale eoliene se va dubla, a anunţat luni, 14 iunie, Asociaţia Europenă a Energiei Eoliene (EWEA), citată de cotidianul francez Capital.

Capacitatea eoliană în statele Uniunii Europene va creşte cu 10 gigawaţi anul acesta, ceea ce înseamnă o capacitate totală de 85 gigawaţi, cu 13 la sută mai mult decât în 2009.

Anul trecut (un an record în ceea ce priveşte instalarea de centrale eoliene), capacitatea eoliană a crescut cu 10,163 gigawaţi, ceea ce înseamnă 39 la sută din totalul noii capacităţi energetice instalate în UE în 2009. Totalul capacităţii eoliene instalate la finalul lui 2009 era de 74,767 gigawaţi.

‘Prevedem un alt an important pentru centralele eoliene în Europa, repetând nivelul ridicat atins în 2009’, a declarat directorul general EWEA, Christian Kjaer. ‘Ceea ce este încurajator este că, contrar rezultatelor din 2009, cele din 2010 se compun din comenzi efectuate după debutul crizei financiare. Acest lucru demonstrează o încredere constantă şi solidă a investitorilor în această tehnologie’, a adăugat el.

‘Este prea devreme pentru a spune dacă, pentru al treilea an consecutiv, instalaţiile de energie eoliană vor fi mai importante decât cele ale altor tehnologii generatoare de energie, dar este clar că energia eoliană va ocupa unul din locurile fruntaşe, la fel ca noile centrale electrice pe gaz’, a mai declarat Christian Kjaer.

Centralele eoliene offshore se vor dezvolta şi mai mult în 2010, EWEA estimând o creştere a capacităţii acestora până la un gigawat, în condiţiile în care în 2009 capacitatea lor a crescut cu 577 megawaţi.

Conform EWEA, Franţa şi Italia vor instala din nou, fiecare, câte un gigawat în 2010. Chiar dacă în Spania se estimează că vor fi instalate mai puţine centrale eoliene în 2010, această scădere va fi compensată prin dublarea capacităţii instalaţiilor în noile state membre ale UE – în principal în România şi Bulgaria – şi printr-o majorare considerabilă în Marea Britanie, mai ales în zonele offshore. Germania va fi piaţa cea mai importantă anul acesta, urmată îndeaproape de Marea Britanie.

15 iunie este Ziua mondială a Vântului, ocazie cu care vor fi organizate evenimente în diferite colţuri ale lumii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata