România şi Bulgaria se aşteaptă la recolte bune de grâu în acest an

România și Bulgaria mizează pe recoltele bune de grâu din acest an pentru a putea menține exporturile la un nivel susținut, chiar dacă ploile din ultima vreme au afectat regiunile din zona Dunării, transmite Reuters.

Anul trecut România a realizat o recoltă de grâu de 7,4 milioane tone, cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani, devenind un exportator major de cereale către Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu.

‘Până anul trecut ne-am plâns de secetă acum ne rugăm să se oprească ploile. Furtunile puternice au afectat culturile de grâu pe mai multe sute de hectare’, a declarat vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Constantin Bazon. Cu toate pierderile de producție, ‘cea mai mare parte a producție va fi de calitate’, a apreciat Bazon, potrivit căruia conținutul mediu de umiditate va fi de 12,5-13%, ceea ce va fi suficient pentru a satisface cererile autorităților egiptene.

Recoltatul grâului în România ar urma să înceapă săptămâna următoare și deși Ministerul Agriculturii nu a făcut niciun fel de predicții cu privire la recolta de cereale din acest an, producătorii se așteaptă la o recoltă comparabilă cu cea din 2013.

De asemenea, recolta de grâu din Bulgaria ar urma să se ridice cel puțin la nivelul de 4,6 milioane de tone înregistrat anul trecut, a declarat săptămâna trecută ministrul bulgar al Agriculturii, Dimitar Grekov. ‘Semănăturile s-au dezvoltat bine în toamnă și în pofida ploilor și căderilor de grindină avem motive să ne așteptăm la o recoltă bună’, a declarat Grekov. ‘Ar trebui să fie cel puțin la fel de bună ca cea de anul trecut’, a adăugat ministrul bulgar al Agriculturii.

Traderul german de cereale Toepfer estima în luna mai că România va recolta în acest an o cantitate de grâu de 8,26 milioane tone, în timp ce recolta edin Bulgaria va crește până la 5,17 milioane de tone. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata