România şi Slovenia, singurele state din UE în care preţurile producţiei industriale au rămas stabile în ianuarie

Prețurile producției industriale au scăzut cu 1,2% în Uniunea Europeană (UE 28) și cu 0,9% în zona euro în luna ianuarie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014, însă România și Slovenia au fost singurele state UE în care prețurile producției industriale au rămas stabile, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, prețurile producției industriale au scăzut în 23 de state membre UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Olanda (minus 3,6%), Lituania (minus 3,1%) și Marea Britanie (minus 2,9%). Singurele creșteri ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Letonia (0,4%), Luxemburg și Malta, ambele cu o creștere de 0,1%.

În ritm anual, în ianuarie 2015 comparativ cu ianuarie 2014, prețurile producției industriale au scăzut cu 4,1% în UE și cu 3,4% în zona euro. Cu excepția Luxemburgului, prețurile producției industriale au scăzut în toate statele membre, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Olanda (minus 10,9%), Lituania (minus 10,6%) și Marea Britanie (minus 9,5%). România se numără printre statele unde producția industrială a înregistrat cele mai mici scăderi (minus 1,0%), scăderi mai mici fiind înregistrate doar în Slovenia și Letonia.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică /INS/, prețurile producției industriale din România au scăzut pe total cu 0,3%, în ianuarie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014, pe piața internă rămânând la același nivel, în timp ce pe cea externă fiind mai mici cu 0,8%. De asemenea, în ianuarie 2015, comparativ cu ianuarie 2014, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au scăzut cu 2,1%, prețurile producției industriale livrată pe piața internă au scăzut cu 1%, iar prețurile producției industriale livrată pe piața externă au scăzut cu 4,3%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata