România speră la 9-10 medalii la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Nanjing, afirmă Florin Mişcă

Secretarul general adjunct al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Florin Mișcă, a declarat, luni,că speră ca delegația ce va reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing (China) să cucerească 9-10 medalii.

”În acest moment, delegația este în formă finală, stabilită în urma procesului de obținere a dreptului de participare. Asta înseamnă procesul de calificare efectiv. Sunt 41 de sportivi români care au obținut calificarea pentru această ediție a Jocurilor Olimpice pentru tineret.

Din punctul de de vedere al disciplinelor la care vom participa, acestea sunt: tenis de masă, judo, baschet, cu mențiunea că este versiunea 3×3, kaiac-canoe, canotaj, haltere, gimnastică artistică și gimnastică ritmică, scrimă, atletism, natație, tenis, taekwondo și box.

La această categorie de vârstă, prognoza de performanță este mai dificil de realizat decât la categoria de vârstă seniori. Aici se stabilizează valorile, apoi este maturitatea organismului și a gândirii.

Toate acestea conduc la o stabilitate a evoluției, respectiv la o prognoză realizată cu mai mare acuratețe.

Putem spune că nu sunt la prima confruntare internațională, cam opt dintre ei au fost și la Festivalul Olimpic de la Utrecht, pentru a menționa o altă competiție olimpică. Dar toți dintre ei au obținut calificarea pentru JOT. Putem spune că sperăm la 9-10 medalii”, a spus Mișcă.

”Aceste medalii pot să apară la gimnastică artistică feminină cu Laura Jurcă. Apoi mai sunt Loredana Roșca de la tenis, care a câștigat la Roland Garros la dublu junioare, Adriana Duță la kaiac-canoe, Adina Diaconu la tenis de masă, purtătoarea de drapel a României, Gabriel Bitan la atletism — săritura în lungime, Maria Ifteni la atletism — 3.000 m. Mai amintesc pe Rareș Toader de la atletism — aruncarea greutății, Mustafa Arsen la box, Robert Glință la natație, speranța noastră, și cu mai mici șanse Viorica Grigoraș la haltere”, a precizat Mișcă.

Oficialul COSR a ținut să remarce faptul că nimeni nu mai merge la competiții doar ca să participe, ci ca să câștige medalii, obiectivul pe termen lung fiind promovarea acestor tineri în loturile olimpice.

”Subliniez obiectivul la această categorie de vârstă. Sigur, este o competiție la care mergem să luăm medalii. Nu mergem să participăm. Nimeni nu mai merge să participe. Dar, obiectivul în mintea noastră este să îi vedem pe acești copii la Jocurile Olimpice. Ei trebuie să înțeleagă ceva din această competiție, ei și antrenorii să știe plusurile și minusurile. Ei trebuie să promoveze la loturile olimpice în primul rând sănătoși și cu niște deprinderi, niște indicatori fizici suficient de ridicați”, a spus Florin Mișcă.

”Mai este ceva important. Ei vor înțelege ce este o competiție olimpică multisport. Diferă foarte mult de competițiile monosport cum sunt Campionatele Europene sau Campionatele Mondiale. Mă refer la sportul lor strict. Pentru ce spun asta? Plecând de la cazare, cum stau în cameră, sistemul de transport, sistemul de masă. Toate acestea sunt diferite față de o competiție a sportului lor. Pot să apară în consecință factori perturbatori. Și ei încep să facă față acestor factori perturbatori și astfel ei se pot concentra asupra performanței.

Trebuie să fie obișnuiți cu sistemul olimpic, având deja experiența factorilor perturbatori. Mă gândesc chiar la programul cultural, să nu fie atras de ceva și uită să se odihnească. Apoi cum mănâncă, mai mult, mai puțin. La o competiție monosport, meniul este în general prestabilit, orientat pentru fiecare disciplină de către federația internațională. Aici sunt toți la un loc cu o cantină deschisă 24 din 24 de ore, cu bufet all-inclusive. Sportivul va învăța să mănânce ce trebuie. Alimentația te poate perturba în performanță. Apare pofta, se producere o creștere în greutate sau un deranjament stomacal. Apoi, învață apoi să conviețuiască în spirit olimpic cu colegii de la alte sporturi”, a adăugat Florin Mișcă.

Secretarul general adjunct al COSR consideră că ”Starea de spirit a tinerilor sportivi este foarte bună. Ei deja sunt la Complexul Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani. Au început deja procedurile de echipare, sunt încântați de echipament, sunt încântați că vor reprezenta România, sunt încântați că unii dintre ei vor vizita pentru prima dată o țară din afara continentului. Sună oarecum exotic, interesant — Nanjing. Am pregătit o broșură pentru ei, să înțeleagă spiritul olimpic și unde merg. Urmează lupta pentru medalii. Important este să vină cu lecții învățate de acolo”.

La Jocurile Olimpice pentru tineret de la Nanjing (China), programate în perioada 16-28 august, România participă cu 41 de sportivi, la nu mai puțin de jumătate din sporturile incluse în acest eveniment, mai exact 14 discipline: atletism, baschet, box, haltere, canotaj, kaiac-canoe, judo, înot, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, scrimă, taekwondo, tenis de masă și tenis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata