România va contracta 4 miliarde euro, în aprilie, din fondurile europene destinate perioadei 2014 – 2020

51

Autorităţile vor contracta, în aprilie, 4 miliarde de euro, în urma proiectelor fazate şi lansate anul trecut, a anunţat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, într-o conferinţă de specialitate.

“În prezent, prin programele operaţionale, contractăm aproximativ 4 miliarde euro din ce s-a lansat, din proiectele fazate şi proiectele lansate anul trecut. Deci, în luna aprilie, contractăm aceste 4 miliarde de euro — (reprezentând — n. r.) infrastructura mare, drumurile, proiectele de mediu şi de cercetare-inovare şi programul de competitivitate lansat anul trecut”, a spus Răducu.

Ea a precizat că, pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale, va fi realizat în această săptămână un protocol cu agenţiile de dezvoltare regională.

“Pentru a le putea fi uşor beneficiarilor să elaboreze aceste proiecte, în această săptămână vom realiza un protocol cu agenţiile de dezvoltare regională, astfel încât în fiecare judeţ să existe 2-3 oameni experţi care să poată să îndrume autorităţile locale pentru a putea cunoaşte care sunt oportunităţile, ce este de făcut, să sfătuiască şi să dea recomandări privind proiectele pe care le pregătiţi ca să se poată simplifica tot mai mult metodologia de pregătire şi selecţia proiectelor. Ne-am propus simplificarea ghidurilor, armonizarea între diferite autorităţi de management, realizarea unor modele standard de ghiduri, contracte, declaraţii, astfel încât sistemul de management şi control pe care îl realizăm să nu ceară informaţii care nu sunt necesare sau informaţii care pot fi primite de la alte instituţii publice”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)