România va depăşi în 2010 ţinta de deficit bugetar propusă de FMI

Tinta de deficit bugetar a României pentru 2010, de sub 6% din PIB, stabilita impreuna cu FMI, este descurajanta, sunt de parere analistii grupului austriac Erste, care estimeaza ca deficitul bugetar al României se va plasa anul viitor intre 6,5 si 7% din PIB, potrivit raportului Erste privind 6 tari din Europa Centrala si de Est.

Tintele privind deficitul bugetar stabilite in acordul cu FMI sunt de 7,3% pentru anul in curs, si de 5,9% pentru 2010. Potrivit analistilor Erste, tinta pentru 2010, stabilita cu FMI la 5,9% din PIB, este “destul de descurajanta”, având in vedere “experientele trecute si dificultatile din prezent, care intârzie reformele din sectorul public”.

Totodata, presiunile asupra cursului de schimb s-ar putea diminua dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale din România, iar dobânzile bancare pe termen scurt s-ar putea apropia de nivelul dobânzii de referinta. În opinia analistilor Erste, acest lucru ar depinde de rapiditatea formarii noului guvern si de implementarea reformelor convenite cu FMI.

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, estima recent ca deficitul bugetar se va situa probabil peste 7% din PIB in 2009, subliniind ca problema principala a României este corectarea deficitului bugetar, nu deficitul de cont curent, ca in anii anteriori. Potrivit MFP, in primele zece lui ale acestui an, deficitul bugetar s-a situat la nivelul de 5,2% din Produsul Intern Brut.

Pentru 2009, tinta de deficit bugetar este de 7,3% din PIB, iar in 2010 deficitul bugetar ar urma sa coboare la 5,9% din PIB. Seful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat la finalul misiunii de evaluare ca România ar fi avut fara sprijinul de 6,7 miliarde de euro incasat de România de la FMI un deficit bugetar de 9% in 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata