România va găzdui în martie o conferinţă europeană pe educaţie, aflată pe agenda preşedinţiei elene a UE

România va organiza la Bucureşti, în zilele de 10 şi 11 martie, o conferinţă europeană consacrată în principal problematicii tinerilor care părăsesc şcoala înainte de a o finaliza, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a participat la reuniunea Consiliului Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport.

La evenimentul de la Bucureşti, care se află pe agenda preşedinţiei elene a UE, sunt invitaţi totodată reprezentanţi din afara spaţiului european – zona balcanică, Republica Moldova, Ucraina şi chiar din Africa de Nord.

„Conferinţa încearcă să analizeze problematica tinerilor care părăsesc şcoala înainte de vreme şi care, neavând o educaţie corespunzătoare, ajung pe piaţa muncii fără pregătirea necesară şi fie ocupă poziţii de necalificat şi prost plătite, fie sunt pur şi simplu şomeri. Împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Tineretului, Ministerul Educaţiei organizează această conferinţă, acţiunea este pe agenda preşedinţiei din Grecia şi am avut de la bun început sprijinul pentru acest eveniment”, a subliniat oficialul român, într-o declaraţie pentru presa română.

Potrivit acestuia, problema părăsirii timpurii a şcolii nu este doar a României, subliniind că Spania a intervenit într-o astfel de problemă, iar ţări precum Marea Britanie şi Italia au procente mai mari decât ţara noastră la acest capitol.

Ministrul Educaţiei a dorit să sublinieze că este de notat intervenţia ministrului francez al educaţiei, din marja reuniunii, referitoare la un spaţiu european al educaţiei.

„Afirmaţia are o semnificaţie aparte, pentru că la nivel european nu există aquis comunitar, există colaborare, ceea ce este foarte bine, cerinţele europene pe zona educaţiei vin din zona pieţei muncii, deci nu strict din sectorul educaţie. Or, dacă facem paralela cu spaţiul european al învăţământului superior, adică procesul Bologna, şi dacă ministrul educaţiei din Franţa, ceea ce am înţeles cu toţii, se referă la un spaţiu similar – un spaţiu european al educaţiei, atunci deja ar însemna că, în următorii ani, miniştrii educaţii şi Comisia şi, evident, statele membre ar trebui să să gândească la o creştere a gradului de cooperare pe zona educaţiei şi a politicilor educaţionale.

Este un mesaj politic venit din partea Franţei, pe care l-am salutat, pentru că şi noi credem că avem nevoie de un grad mai mare de integrare pe zona politicilor educaţionale (…) Ideea de a avea o mai bună integrare la nivelul UE pe politicile educaţiei o salut, ca specialist, şi sunt convins că momentul în care voi transmite acest mesaj Guvernului, Guvernul României va susţine un astfel de demers la nivel european”, a menţionat ministrul Pricopie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata