România va începe curând exportul de carne de porc în China şi face demersuri pentru exportul de lapte

România va exporta în China carne de porc în perioada imediat următoare şi face demersuri pentru ca autorităţile chineze să fie de acord cu exporturile de lapte şi produse lactate, a anunţat luni vicepremierul Liviu Dragnea, la Beijing, după o întâlnire cu omologul său chinez, Zhang Gaoli.

„În ceea ce priveşte exportul de carne de porc, procedurile sunt finalizate, urmează ca în perioada următoare să înceapă efectiv primele exporturi de carne de porc din România. În ceea priveşte exportul de carne de bovine, noi am trimis ultimul document, şi anume forma certificatului sanitar-veterinar, şi aşteptăm de la autorităţile chineze să ne răspundă. De asemenea, i-am propus domnului vicepremier să extindem exportul în domeniul produselor alimentare şi la carnea de ovine, şi la lapte, şi produsele din lapte. (…) În ceea ce priveşte carnea de ovine, dumnealor sunt dispuşi să începem imediat procedurile necesare pentru a se realiza acest export, iar referitor la lapte şi produsele din lapte au promis că vor analiza şi în perioada imediat următoare vor da un răspuns pe care îl va primi sigur Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară”, a explicat Dragnea.

Acesta a adăugat că România îşi propune să exporte în China „în jur de 500.000 de ovine” şi circa 8.000 de bovine vii.

„Noi sperăm să ajungem la 500.000 de ovine. Cred că o să începem întâi cu carnea de miel, după cum am discutat astăzi. Carnea de porc trebuie să înceapă foarte rapid. La carnea de bovine, imediat cum vom primi din partea chineza răspunsul la aprobarea propunerii noastre de certificat sanitar-veterinar, vom începe exporturile. Deci, vorbim de câteva săptămâni sau maxim la vară. În ceea ce priveşte exportul (…) de bovine vii, este foarte posibil ca, undeva în luna iunie-iulie, sperăm undeva în jur de 8.000 de bovine vii din România să plece în China. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata