Românii au sume derizorii în conturile de pensii private

Românii au sume derizorii în conturile individuale de pensii private, spre deosebire de cetăţenii altor state din regiunea Europei Centrale şi de Est, potrivit datelor prezentate miercuri, 19 mai,  de preşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ.

La doi ani de la startul sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi la trei ani de la demararea sistemului pensiilor private facultative (Pilonul III), românii au în contul individual de pensii în medie 152 de euro pe Pilonul II şi respectiv 315 euro pe Pilonul III.

Polonezii au un cont mediu individual pe Pilonul II de 3.446 euro iar pe Pilonul III 5.638 euro, în timp ce ungurii au 3.193 euro şi respectiv 2.238 euro. Chiar şi bulgarii dau mai bine la acest capitol, având un cont mediu de 447 euro pe Pilonul II şi 456 euro pe Pilonul III.

Potrivit preşedintelui APAPR, măsura pe care intenţionează să o ia autorităţile de a reduce contribuţiile la pensiile private timp de un an şi jumătate de la 2,5 la 0,5 la sută va omorî din faşă Pilonul II de pensii, care este cea mai de succes reformă din România ultimilor ani.

În pofida contribuţiilor foarte mici colectate în acest sistem, fondurile de pensii din România au înregistrat pe Pilonul II un randament mediu anual de 18 %, mult peste inflaţia de 5 la sută şi nici unul din riscurile invocate la startul sistemului nu s-au materializat.

APAPR consideră că propunerea MFP de tăiere a contribuţiilor ar însemna practic o naţionalizare mascată a sistemului de pensii private şi falimentarea sa cu bună ştiinţă, atât a administratorilor cât şi a celor 5 milioane de participanţi, precum şi recunoaşterea falimentului sistemului public de pensii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata