Românii sunt dispuşi să plătească, în medie, 550 de lei pentru recuperarea datelor blocate de viruşi ransomware

Aproape jumătate dintre românii care accesează internetul au plătit, anul trecut, pentru a-și recupera datele personale de pe terminalul atacat de viruși ransomware, iar suma medie pe care aceștia ar fi dispuși să o plătească în continuare pentru acest lucru este de 550 de lei, relevă un studiu realizat de iSense Solutions, la comanda Bitdefender, dat marți publicității.

Specialiștii în domeniu atrag atenția, de altfel, că amenințările cibernetice de tip ransomware, care vizează atât consumatori individuali, cât și companiile, au făcut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial în ultimul an față de anul precedent, prin blocarea dispozitivelor și solicitarea de recompense, și au depășit, în premieră, nivelul de un milion de mostre unice de viruși.

Potrivit sursei citate, utilizatorii sistemelor de operare Windows, Android, Linux și, în viitor, Mac OS riscă să li se blocheze dispozitivele mobile și conținutul acestora de către un virus de tip ransomware, care solicită o răscumpărare cu o valoare medie cuprinsă între 100 și 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor criptate, prin furnizarea codului de decriptare corespunzător.

Interesant este că, în ciuda acestei amenințări, 52% dintre utilizatorii de internet de la nivel mondial au afirmat că sunt dispuși să achite o sumă de bani în eventualitatea unei infectări și a pierderii accesului la informații.

Studiul realizat pentru Bitdefender arată că și românii ar plăti în primul rând pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu și de fotografiile personale. Suma medie pe care ar fi dispuși să o plătească este de 550 de lei.

De asemenea, un sfert dintre respondenți spun că nu știu sau nu au auzit de ransomware, iar 3% îl asociază cu alte produse sau servicii (automobile, branduri de cosmetice, nume de orașe etc.). Totuși, 7 din 10 români chestionați au asociat denumirea ransomware cu un virus informatic cu caracter general, în timp ce mai puțin de jumătate (47%) l-au definit în mod corect drept „un virus care împiedică sau limitează accesul la datele de pe computer’.

„Principalele surse de infectare a terminalelor cu virușii de tip ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite și fișierele provenite din surse îndoielnice, conform opiniilor celor chestionați. În plus, 71% dintre români au perceput ransomware drept o amenințare constantă pe durata anului calendaristic, independentă de evenimente, precum Black Friday, sărbătorile de iarnă, Paștele sau Ziua Îndrăgostiților’, se menționează în concluziile cercetării.

Pe de altă parte, specialiștii Bitdefender anticipează că versiunile din 2016 ale virusul ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fișierelor și la solicitarea de recompensă, ci vor trece la șantajul utilizatorilor și amenințarea lor cu publicarea fotografiilor sau documentelor pe Internet, dacă recompensa nu este plătită.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender în România, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Franța și Danemarca, în cursul lunii noiembrie 2015, pe un eșantion reprezentativ de 1.906 respondenți la nivel de vârstă, sex și regiune în piețele vizate. Marja de eroare pentru studiul de pe piață locală este de ą6,88% la un nivel de încredere de 95%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata