Românii vor avea un card naţional informatizat de sănătate

18

Românii vor avea un card naţional de sănătate, până în anul 2012, în care vor fi evidenţiate date cu privire la plata asigurărilor de sănătate de către posesor, a declarat, duminică (10 ianuarie 2010), la Deva, ministrul sănătăţii, Attila Cseke.

El a arătat că România se numără printre ultimele state membre ale Uniunii Europene în care persoanele asigurate nu dispun de un card naţional de sănătate. „În toate statele membre, persoanele asigurate au un card naţional de sănătate care prevede, pe lângă datele personale, date cu privire la plata sau neplata asigurărilor de sănătate.
În prezent, cetăţeanul este pus să meargă la casa judeţeană de asigurări şi să ceară o adeverinţă, dacă i s-a plătit contribuţia la asigurările de sănătate. Este o situaţie care va trebui eliminată”, a argumentat ministrul Attila Cseke.

În opinia ministrului Sănătăţii, proiectul este ‘important’, dar nu va fi uşor de pus în practică, dată fiind complexitatea acestuia. El a estimat însă că măsura va deveni funcţională până în anul 2012. „Este un proiect important şi care nu va fi uşor. Pe acest card vor trebui introduse, după crearea infrastructurii tehnologice, datele fiecărei persoane asigurate.

Eu cred că, până la sfârşitul acestui mandat de guvernare, adică până în 2012, vom putea avea un card naţional de sănătate pentru persoanele asigurate”, a adăugat ministrul Sănătăţii, precizând că informatizarea sistemului medical reprezintă unul dintre obiectivele sale. Potrivit ministrului, 10,8 milioane de persoane beneficiază de servicii medicale fără să contribuie la sistemul naţional de asigurări de sănătate.
Contribuţiile la fondul de sănătate sunt plătite doar de 6 milioane de români, dintre care 5 milioane sunt salariaţi. Ministrul Sănătăţii s-a aflat, duminică, în judeţul Hunedoara unde a luat parte la învestirea oficială în funcţie a noului prefect, Attila Dezsi, şi a vizitat spitalele din Deva şi Hunedoara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata