Rompetrol a depus o plângere la CNVM împotriva autorităţilor

Grupul Rompetrol a depus, joi, o plângere la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare acuzând reprezentanţii autorităţilor de abuzurile repetate şi de depăşirea flagrantă a atribuţiilor conferite de lege, de la impunerea derulării ofertei publice pentru Rompetrol Rafinare, până la recenta ordonanţă de suspendare a drepturilor aferente calităţii de acţionar majoritar, potrivit unui comunicat al Rompetrol.

Grupul a solicitat emiterea în regim de urgenţă a unei decizii referitoare la anunţul de retragere a acţionarilor Rompetrol Rafinare, depus de Grupul Rompetrol (TRG) în data de 13 mai pe fondul finalizării ofertei publice de preluare. În urma ofertei, participaţia Grupului s-a majorat de la 75,99 la sută la 98,63 la sută din acţiunile Rompetrol Rafinare.

De asemenea, Grupul Rompetrol consideră necesară revocarea imediată a ordonanţei CNVM privind suspendarea dreptului TRG de a delista Rompetrol Rafinare, statut conferit şi asigurat de lege dar şi de calitatea de acţionar majoritar. Rompetrol consideră că aceasta a fost emisă de autoritate cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legii şi a statutului CNVM. TRG solicită şi o despăgubire financiară de 50 milioane dolari pentru prejudiciul cauzat de emiterea acestei ordonanţe.

Printre aspectele reclamate de Grup se numără şi fundamentarea nelegală şi discriminatorie a ordonanţei sub pretextul nejustificat al protejării unui interes public, asumarea de către CNVM şi Ministerul Finanţelor Publice în mod anticipat a calităţii de acţionar, speculaţii privind prejudiciile aferente delistării RRC, în contextul în care creanţa invocată nu este exigibilă şi nu îi oferă decât dreptul la dobânzi.

Astfel, în perioada 2004-2009, nivelul total al dobânzilor virate către buget de stat se ridică la aproximativ 225 milioane dolari, iar până la scadenţă acesta urmând să ajungă la aproximativ 260 milioane dolari’, este menţionat în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cei peste 10 ani de activitate, Grupul Rompetrol a devenit un important contribuabil la bugetul de stat, suma totală virată ridicându-se la aproximativ 8 miliarde dolari, din care 3,5 miliarde dolari în perioada 2007-2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata