Rudele demnitarilor spun adio contractelor cu statul

Contractele cu statul nu vor mai putea ajunge la firme conduse tocmai de rudele celor care organizează licitaţiile. Noile prevederi legale pot fi însă ocolite dacă firmele sunt conduse prin interpuşi, informează România Liberă.

Guvernul a modificat sistemul achiziţiilor publice prin ordonanţă de urgenţă, invocând „riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare”.

Cea mai vizibilă modificare spune că de contractele publice nu pot beneficia firme conduse de soţ/soţie, rudă sau rudă prin alianţă până la gradul al IV-lea cu persoanele cu funcţii de decizie din autorităţile care organizează licitaţii, negocieri sau cereri de ofertă.

Prevederea a apărut în urma implicării unor demnitari sau lideri politici în contracte cu statul prin intermediul unor rude. Spre exemplu, chiar la începutul acestui an, firma Atlas SA a mamei senatorului PDL de Galaţi Marius Necula, care salută acum ordonanţa de urgenţă, a încheiat contracte cu statul, în valoare de peste 6 milioane de euro, prin ministerele Dezvoltării şi Agriculturii.

Totuşi, interdicţia din OUG pare mai mult de formă. „Cine monitorizează aplicarea acestor prevederi? Mi-e teamă că Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nu are astfel de competenţe”, a declarat, pentru România Liberă, Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice. Apoi, ca şi până acum, cei care împart contractele din bani publici au posibilitatea să conducă firmele beneficiare prin interpuşi.

Reguli mai permisive pentru negocieri directe şi cereri de ofertă

La pachet cu interdicţia, Guvernul a „îndulcit” însă regulile pentru negocierile directe, deci pentru achiziţii fără competiţie. Până acum, autorităţile contractante puteau apela la negociere fără publicarea în prealabil a unui anunţ de participare în cazul unor motive de extremă urgenţă care nu permiteau respectarea termenelor prevăzute pentru organizarea de licitaţii (deschise sau restrânse) ori pentru negocierea cu publicarea unui anunţ de participare.

Ei bine, de acum înainte, „în cazuri de forţă majoră sau în cazuri temeinic motivate”, autorităţile vor putea emite ordin de începere a lucrărilor/serviciilor în acelaşi moment cu demararea procedurii de negociere. Cu alte cuvinte, statul dă undă verde înainte de a putea şti exact oferta firmei.

„Actele adiţionale pot ajunge în continuare la 50% din valoarea contractului dacă este vorba despre „cazuri temeinic motivate”.

Citește și
1 Comentariu
  1. luly piro spune

    pe cuvantul lor ca rudele demnitarilor nu vor mai castiga licitatii publice?hai nu serios acum….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata