Rusia a refuzat sa vânda Chinei bombardiere Su-33, de teama ca aceasta le va copia

 
Rusia a anulat o afacere incheiata cu China privind vânzarea a 50  de  bombardiere  Su-33,  de  teama  ca  tara  contractanta  va  incalca  drepturile  de  proprietate intelectuala si le va clona, relateaza in editia sa de marti Moskovski Komsomolet. China negociaza de multa vreme cu Moscova achizitionarea a unui lot de 50 de bombardiere pentru portavioanele  sale, insa  a  pus conditia  ca  intr-o prima  etapa sa achizitioneze  doar  doua exemplare ale acestui tip de avion.
 
De   proba. Ceea ce a dat de gândit fabricantului rus, care si-a exprimat temerea ca partenerii chinezi doresc pur si simplu sa copieze tehnologia de fabricatie si sa inceapa productia „propriilor clone de Su-33”, specifica publicatia citata.
 
Temerile partii ruse sunt justificate, scrie Moskovski Komsomolet, amintind ca in trecut China a copiat in repetate rânduri armament rusesc fara autorizatie.   Astfel, in 1995, Beijingul a obtinut licenta pentru fabricarea a 200 de avioane Su-27, dar cu conditia sa utilizeze componente rusesti. În 2006, Rusia a anulat licenta, intrucât China incalcase prevederile contractului si nu mai achizitiona radare si motoare de fabricatie rusa, ci incepuse productia avionului cu piese proprii.
 
Rusiei nu-i convine ca in regiune sa apara „clone chinezesti”, mult mai ieftine , ale avioanelor sale de lupta, pe care le-ar putea achizitiona la pret redus tarile sarace din zona, cum ar fi Pakistanul. Iar China are nevoie de bombardiere de punte, intrucât intentioneaza sa finalizeze pâna in 2010 constructia unui portavion modern, iar pâna in 2020 sa se doteze si cu o nava de razboi pe baza de combustibil nuclear.
Pâna recent, China cumpara nave de razboi rusesti scoase din uz sau pe jumatate construite din lipsa de finantare, folosindu-le nu ca fier vechi, ci pentru a copia tehnologia de fabricatie, sustine cotidianul rus.
 
Portalul economic BFM subliniaza ca timp de 25 de ani Beijingul a achizitionat cea mai mare parte a submarinelor si portavioanelor din perioada sovietica, scoase din uz inainte de termen sau nefinalizate dupa caderea comunismului din lipsa de mijloace financiare.
La sfârsitul lunii aprilie 2008, Rusia a protestat oficial fata de China, acuzând-o de furt de proprietate intelectuala, dupa ce a descoperit ca bombardierele chinezesti J11 reprezentau o copie fidela a avioanelor de atac rusesti Su-27 SK.
 
Tema copierii ilegale a armamentului rusesc nu apare insa in premiera. Conform estimarilor companiei de  stat Rosoboronexport , economia  rusa  pierde  anual circa 2 miliarde  de  dolari din producerea fara licenta a armelor automate Kalasnikov.
În epoca, licenta AK -47 si modificarile sale au fost oferite altor 18 state, insa valabalitatea acestora a expirat la sfârsitul anilor '80 – inceputul '90.
Chinezii au clonat nu doar bombardierul rusesc Su-27, ci si radare pentru avioane de lupta, statii de radiolocatie, tunuri si sisteme de artilerie „Smerci”, indica publicatia moscovita.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata