Rusia acordă Ucrainei mai mult timp pentru a-şi achita factura la gazele naturale

Gazprom a amânat până în 9 iunie momentul în care Ucraina trebuie să rezolve problema notei de plată pentru gazele naturale, după ce luni Ministerul Energiei din Rusia a confirmat că a primit 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineană Naftogaz pentru livrările din februarie și martie, transmite BBC.

Anterior, Gazprom amenințase că va sista livrările de gaze naturale dacă Ucraina nu achită integral factura și nu trece la sistemul de plată în avans. Compania rusă susține că Ucraina încă îi datorează aproape 2,5 miliarde de dolari. În cursul zilei de luni cele două țări urmează să convină asupra prețului livrărilor din lunile aprilie și mai — contestat de Kiev după ce Rusia l-a mărit considerabil — și asupra prețului livrărilor viitoare.

‘Salutăm faptul că Ucraina a început să-și achite datoria și amânăm trecerea la sistemul de plată în avans până în 9 iunie’, a afirmat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Analiștii susțin că plata efectuată de Ucraina va permite continuarea negocierilor cu Rusia privind prețul gazelor naturale importate din Rusia.

‘Chiar dacă suma de 786 de milioane de dolari pare a fi mai mică decât s-a estimat, ea oferă un răgaz negocierilor dintre Rusia și Ucraina privind prețul gazelor naturale’, se arată într-o analiză a VTB Capital.

Gazprom a majorat prețul gazelor livrate Ucrainei la 485,50 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de la 268 dolari pentru 1.000 de metri cubi. Este cel mai ridicat preț plătit de o țară din Europa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata