Rusia nu si-a onorat toate obligatiile asumate

 
O delegatie a Ministerului de Externe al Letoniei s -a aflat, saptamâna  trecuta,  in  vizita  oficiala  la  Moscova. Într-un  interviu  acordat  cotidianului  rus Kommersant, seful delegatiei letone, secretarul de stat al MAE leton, Andris Teikmanis, dezvaluie ce opinie are Riga fata de ultimele initiative ale Moscovei pe plan extern, fata de posibila aderare a Georgiei si Ucrainei la NATO, precum si fata de „Parteneriatul Estic” al UE.
 
Referitor la initiativa formulata de presedintele rus, Dmitri Medvedev, privind semnarea unui acord de securitate europeana comuna, Teikmanis afirma ca Moscova nu a oferit, deocamdata, niciun document concret in acest sens.
 
De asemenea, in opinia oficialului leton, Europa nu este cea mai nesigura regiune din lume si aici exista deja formate in vederea solutionarii problemelor de securitate.
Chiar si intr-o Europa extinsa, care, potrivit De Gaulle, s-ar intinde de la Vancouver la Vladivostok, exista un asemenea format: Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
 
În pofida faptului ca Rusia considera OSCE un format ineficient, Teikmanis subliniaza ca, in conditiile in care formatul exista, pentru inceput ar fi necesar ca Moscova sa -si onoreze obligatiile deja existente, utilizând sistemul actual.
 
Chiar daca NATO a decis, recent, reluarea relatiilor cu Rusia, iar UE a acceptat sa continue activitatea in vederea semnarii unui acord de parteneriat si cooperare cu Moscova, ceea ce ar sugera ca UE a iertat Rusia pentru agresiunea asupra Georgiei, oficialul leton subliniaza ca UE isi exprimase ferm atitudinea reprobatoare fata de actiunile Rusiei in Georgia si fata de recunoasterea independentei celor doua regiuni separatiste georgiene, iar aceasta atitudine nu s-a schimbat.
 
În opinia lui Teikmanis, este nevoie ca in Abhazia si in Osetia de Sud, la fel ca pe restul teritoriului georgian, sa existe observatori independenti.
„Deocamdata, astfel de observatori nu exista si, in pofida faptului ca acolo nu au loc actiuni militare, nu se poate spune ca acest conflict a fost epuizat si ca Rusia si-a onorat toate obligatiile.
Militarii rusi se afla in continuare in Ahalgori, Rusia planuieste sa creeze baze militare in Georgia, iar acest lucru constituie un motiv de ingrijorare”, considera secretarul de stat al MAE leton.
 
Referitor la aspiratiile  Georgiei si ale Ucrainei de a deveni membre ale NATO, Andris Teikmanis declara ca Letonia sprijina dreptul oricarui stat de a-si alege aliantele la care doreste sa adere.  „Nimeni nu  are  drept  de  veto  asupra  deciziilor  lor  suverane”,  a  declarat  interlocutorul Kommersant. În acest sens, conflictul militar de anul trecut nu a facut decât sa amplifice dorinta poporului georgian de a adera la NATO.
 
În opinia lui Teikmanis , programul „Parteneriatul Estic” constituie o politica bine structurata a UE fata de fiecare dintre cele 6 tari vizate. El este menit sa creeze o zona de comert libera, noi posibilitati pentru schimbul de marfuri si de dezvoltare a businessului.
Oficialul leton se disociaza de declaratia presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, potrivit caruia „Parteneriatul Estic” ar fi „o incercuire a Rusiei”.
 
„Astfel s -ar putea afirma si ca dialogul dintre UE si Rusia este indreptat impotriva Belarus. Parteneriatul este un proiect bilateral dintre UE si cele sase state”, subliniaza oficialul leton. De altfel, Teikmanis nu considera ca Moscova ar avea o atitudine de „gelozie” fata de acest proiect al UE.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata