Rusia va beneficia de prima investiţie din partea Băncii Mondiale de la debutul crizei din Crimeea

Banca Mondială a aprobat săptămâna trecută un împrumut destinat unei investiții în Rusia, pentru prima dată de la anexarea Crimeei de către Rusia, în pofida opoziției Canadei și a abținerii de la vot a Statelor Unite, transmite Bloomberg.

International Finance Corp, divizia Băncii Mondiale care acordă împrumuturi sectorului privat, a avizat în data de 29 mai un împrumut de 250 de milioane de euro pe care retailerul francez Auchan intenționează să-l utilizeze pentru extinderea în Rusia, Vietnam și alte economii emergente, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Serene Jweied.

În urma acestei decizii, Banca Mondială, instituție înființată după cel de-al doilea război mondial pentru reconstruirea Europei, se regăsește în mijlocul unei dispute cu privire la modul în care pot fi folosite sancțiunile economice pentru a pedepsi Rusia pentru anexarea Crimeei.

‘Canada a adoptat o poziție de principiu votând împotriva acestui proiect de investiții, pentru că nu susținem proiectele care sunt în beneficiul Rusiei’ a declarat ministrul canadian de Finanțe, Joe Oliver. ‘Rusia nu trebuie să se amestece în afacerile interne ale unui stat suveran’, a adăugat Joe Oliver.

Potrivit unui oficial al Băncii Mondiale care a dorit să-și păstreze anonimatul, SUA și alte trei state din boardul BM s-au abținut de la vot.

‘Este important de precizat că nu am fost singurii care au votat împotriva acestui proiect’, a subliniat ministrul canadian de Finanțe.

‘Canada continuă să ceară respectarea integrității teritoriale a Ucrainei’, a mai spus Joe Oliver.

Opoziția Canadei în cadrul unei instituții care în mod normal ia deciziile prin consens ar putea avea un impact asupra împrumuturilor viitoare pe care Banca Mondială le va acorda în Rusia, a declarat Domenico Lombardi, fost membru în boardul Băncii Mondiale. ‘Ideea este să pună presiune pe managementul instituției pentru a-și calibra mai bine poziția față de Rusia’, a apreciat Lombardi.

Luna trecută, Canada, SUA și Uniunea Europeană au anunțat că ar dori ca Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să-și examineze rolul său în Rusia, în condițiile în care această țară este principala beneficiară a investițiilor BERD. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata