Rusia vrea să creeze în Crimeea o zonă economică specială

O zonă economică specială (ZES) ar putea fi instituită în Crimeea, fostă peninsulă din sudul Ucrainei alipită la Rusia, informează luni agenţia de presă RIA Novosti, citând cotidianul economic rus Vedomosti.

Premierul rus Dmitri Medvedev a prezidat luni o reuniune a guvernului său consacrată dezvoltării sociale şi economice a Crimeii şi oraşului de importanţă federală Sevastopol.

Iniţiativele destinate să stimuleze dezvoltarea peninsulei au fost prezentate de către vicepremierul rus Dmitri Kozak, desemnat oficialul de către preşedintele Vladimir Putin responsabil de problemele legate de dezvoltarea Crimeii.

Autorităţile ruse prevăd de asemenea conceperea unui program federal pentru Crimeea, care ar urma să fie supravegheat de către Departamentul de Dezvoltare Regională.

Planul privind crearea unei Zone Economice Speciale în Crimeea urmează să fie pus la punct până la 15 aprilie, a declarat vicepremierul Kozak, în finalul reuniunii de guvern, adăugând că nu se teme de eventuale sancţiuni din partea Occidentului în legătură cu această nouă responsabilitate a sa.

Premierul Dmitri Medvedev anunţase mai devreme că o comisie specială pentru Crimeea va fi creată în viitorul apropiat, iar responsabil de programele pentru dezvoltarea peninsulei a fost numit Dmitri Kozak. Acesta va coordona şi organismele guvernamentale în Crimeea.

Termenul funcţionării ZES în Crimeea nu a fost încă stabilit, dar după cum scrie Vedomosti, acesta nu va depăşi 49 de ani.

Potrivit unei surse citate de Vedomosti, ZES din Crimeea va fi similară celei din regiunea Kaliningrad. Astfel, ca în cazul Kaliningradului, urmează să fie adoptată o lege separată care să prevadă scutiri de taxe pentru marii investitori care îşi vor manifesta disponibilitatea de a participa la acest proiect. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata