Rusii fac glume pe seama crizei economice, insa multi dintre ei si-au pierdut simtul umorului

 
Rusii sufera de pe urma crizei financiare, insa acest lucru nu-i impiedica sa faca glume pe aceasta tema. Aproape zilnic apar noi bancuri si glume despre situatia economica a tarii. Totodata, adânciti in problemele lor, multi rusi ajung sa nu mai aiba simtul umorului, relateaza cotidianul rus Novâie Izvestia.
 
Sondajul realizat de curând, in gluma, de Centrul national de studiere a opiniei publice din Rusia /VTIOM/, referitor la relatiile dintre Rusia si Atlantida, a relevat ca multi rusi nu mai sunt in stare sa perceapa gluma. Aproape doua treimi dintre repondenti /63%/ rationalizau cu toata seriozitatea daca Rusia ar trebui sau nu sa stabileasca relatii de prietenie cu atlantii, aproximativ jumatate /46%/ considerând ca „trebuie”, in timp ce 52% declarând ca Rusia „trebuie sa apere interesele etnicilor rusi care locuiesc in Atlantida”.
 
Totodata, fiecare al saptelea repondent a declarat ca stie de multa vreme despre descoperirea, pe fundul Oceanului Atlantic, a unei noi civilizatii. Pentru altii, insa, acest lucru a costituit o surpriza… În schimb, inrautatirea situatiei economice din Rusia nu mai este demult o noutate, noteaza ziarul rus.
 
Unul dintre cele mai populare sisteme de cautare a oferit, la cererea „bancuri despre criza”, peste 11 milioane de referinte, iar la cererea „glume despre criza” – 4 milioane. Rusii glumesc pe seama crizei asa: „În Rusia, pedeapsa cu moartea a fost inlocuita cu ipoteca”; sau asa: „În contextul crizei, din motive de economie, luminita de la capatul tunelului va fi stinsa”.
 
Dupa prabusirea din toamna a bursei din Rusia, a aparut o noua gluma: „Piata a atins fundul si a inceput sa sape”. Si disponibilizarile de la intreprinderi sunt motiv de gluma: „Cine se trezeste devreme, acela nu a fost disponibilizat”. Nu au trecut neobservate nici relatiile dintre soti: „Ce inseamna o familie rusa echilibrata?
 
Asta-i atunci când sotul primeste salariul in dolari, iar sotia in euro”; sau „Criza este mai rea decât divortul: pierzi o jumatate din avere, dar sotia ramâne”. Iubitorii de animale propun propriile bancuri: „Criza. Optimizarea cheltuielilor. Sefii au inceput sa-i disponibilizeze la serviciu pe trântori.
 
Noi, in familia noastra, am „redus” pisica”. În opinia psihologilor, in spatele glumelor despre criza se ascunde, de fapt, frica. „Luarea in derâdere a fricii ii este caracteristica omului dintotdeauna. Oamenii glumesc pentru a scapa de stres”, explica psihologul Natalia Varskaia. Totusi, dupa cum precizeaza Varskaia, printre cei care fac glume sunt multe persoane care nu constientizeaza gravitatea situatiei, de exemplu adolescentii si tinerii.
 
O parere diferita are psihologul Natalia Grusko, care considera ca „glumesc cei care cunosc situatia din tara, dar care vad reversul medaliei”. Daca pâna in toamna la televiziunile rusesti exista o interdictie privind folosirea termenului de „criza” referitor la Rusia, acum posturile de televiziune se intrec in numarul de umoristi care iau in derâdere criza.
 
Unii dintre acesti „showmeni” lucreaza chiar pentru Pervâi Kanal /post de televiziune pro-Kremlin/, iar una dintre emisiunile de mare rating are deja o rubrica speciala numita „Zicatori crizoase”. De altfel, in majoritatea cazurilor, creatiile de televiziune pe teme de criza sunt doar adaptate la context, adica „intr-un banc obisnuit se adauga cuvântul „criza” pentru a-l actualiza”, explica psihologul Aleksandr Kiciaev.
Potrivit lui Kiciaev, chiar si psihologii au apelat la aceasta tactica, preferând, de exemplu, sa schimbe numele cursului despre „Cum sa porti negocieri” in „Cum sa porti negocieri pe timp de criza”.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata