S-au mărit taxele la universităţile de stat

– In ciuda crizei financiare, universitatile de stat din Romania au majorat taxele de studiu.

„Nu e normal sa se intample asta, mai ales ca veniturile parintilor au scazut. Nici calitatea invatamantului nu a crescut, performanta profesorilor e aceeasi, unele cursuri sunt vechi”, a declarat expertul in educatie Cristian Hatu, de la Societatea Academica din Romania, informeaza Evenimentul Zilei.

In 2009, un studiu a demonstrat ca 15% dintre studenti renunta la studii din cauza problemelor financiare.

„Din pacate sistemul educational din Romania a inceput sa se ghideze dupa principii economice, iar taxa de studiu nu reflecta conditiile de studiu din universitati„, a spus presedintele ANOSR, Daniela Alexe.

De asemenea, si numarul de locuri scoase la concurs in regim de fara taxa se aplica tot pe acest principiu, netinandu-se cont de capacitatea universitatii, de la infrastructura, la pregatirea profesorilor, dupa cum mai spune Alexe.

La Universitatea din Bucuresti taxa este la fel pentru toate facultatile, adica 3.100 de lei pe an. La Academia de Studii Economice taxa de studii este intre 2.500 si 3.000 de lei.

Un student care vrea sa ajunga la Politehnica trebuie sa stie ca taxa poate ajunge si la 4.500 de lei, la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine.

Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca percepe taxe pornind de la 2.000 de lei pentru Facultatea de Fizica, Facultatea de Biologie si Geologie, Facultatea de Teologie Ortodoxa si Facultatea de Teologie Greco-Catolica, si poate ajunge pana la 5.500 de lei pentru Facultatea de Teatru si Televiziune.

Cam aceleasi taxe sunt si la Universitatea Ovidius din Constanta, unde pornesc de la 2.000 de lei pentru Facultatea de Matematica si ajung la 5.500 de lei pentru Facultatea de Medicina Dentara si Facultatea de Farmacie.

„Este de inteles nevoia universitatilor de a avea resurse financiare, mai ales intr-un an in care alocarea fondurilor publice se face cu mare intarziere, fapt ce genereaza probleme financiare majore”, afirma reprezentanta ANOSR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata