Sălajul, lovit de grindină şi inundaţii

Zone importante de pe întreg cuprinsul județului Sălaj au fost lovite, în noaptea de marți spre miercuri, de cele mai mari inundații din ultimii ani, asta după ce, cu doar o zi înainte, bucăți impresionante de grindină și un vânt puternic provocaseră pagube importante în sute de gospodării și pentru mii de hectare de culturi agricole.

Surduc este una din cele mai afectate comune de inundațiile provocate de ploile căzute în noaptea de marți spre miercuri, localnicii mai în vârstă afirmând că nu au văzut o asemenea revărsare a apelor nici la inundațiile din 1970.

Situat pe malul Someșului, localitatea Surduc, ce este și centru de comună, a fost lovită, culmea ironiei, nu de apele celui mai important râu ce străbate zona, ci de revărsarea pârâului Solona, ce a dus la inundarea centrului satului și a drumului spre localitatea cu același nume.

Miercuri, la orele amiezei, centrul satului era încă sub apă, însă nivelul acesteia era în scădere, iar drumul european ce străbate localitatea tocmai fusese eliberat de un tir răsturnat pe margine drumului de furia apelor.

Un polițist dirija circulația pe drumul acoperit încă de ape, în vreme ce colegii lui stăteau în preajmă lui și așteptau ca apele să se retragă, pentru a putea intra în postul de Poliție, inundat complet. Doar un câine mai curajos a luat apa maronie în piept și a intrat în curtea inundată a Poliției.

„E de-al nostru”, spune cu o jumătate de zâmbet un polițist, care adaugă: „Noi încă n-am putut intrat în sediu, pentru că e apa prea mare”.

Pe una din străzile laterale, primarul comunei, Maria Onicaș, o femeie bărbătoasă și aprigă, s-a cățărat în cupa unui tractor și, împreună cu un reprezentant al pompierilor și un localnic, pleacă să estimeze pagubele produse de ape și să vadă dacă cineva are nevoie urgentă de ajutor. 20 de localnici de pe o stradă puternic inundată au fost deja evacuați la rude și cunoștințe.

„Am 43 de ani, dar așa inundații n-am mai văzut. Și oamenii care sunt mai în vârstă spun că asemenea inundații nu au fost nici în 1970. Inundațiile au început azi noapte, pe la ora două-trei. Acum apele s-au mai retras și trebuie să vedem ce facem pentru a ajuta oamenii să scoată apa și noroiul din curți și din case”, spune primărița.

Pe una din străzile lovite de furia pârâului Solona, o femeie cu pantalonii suflecați până la genunchi încearcă, alături de familie, să facă ordine în curte.

„Apa mi-a luat pe sus mașina, din curte. A intrat și în casă și a inundat toată curtea și grădina. Așa inundații n-am mai văzut din 70. Și atunci, ca și acum, șuvoiul de apă mi-a rupt gardul”, spune femeia, în timp ce soțul ei se chinuie să scoată, cu o lopată, mâlul strâns în grajdul pentru animale.

Câteva case mai incolo, doi bărbați, unul înarmat cu o lopată, altul cu o găleată, se luptă în zadar cu apa care se scurge încă în curtea lor.

Furia apelor a trecut, însă a lăsat în urmă pagube importante, iar sătenii vor munci zile întregi pentru a-și scoate casele și curțile din apa și mâlul în care se află acum.

Conform ultimelor date centralizate miercuri, de Instituția Prefectului Sălaj, inundațiile și grindina căzute în perioada 25-27 mai au afectat 36 de localități din județ, respectiv peste 1.000 de case, aproape 1.000 de anexe gospodărești și circa 10.000 de hectare de terenuri agricole, vii și livezi, pășuni și fânețe. Iar situația este una provizorie, pentru că nu toate comunele afectate au raportat pagubele. Un număr de șase școli au fost închise și 29 de persoane evacuate, fiind găzduite temporar de rude și prieteni.

La nivelul județului s-a activat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și comitetele locale din comunele afectate, care au luat măsurile necesare pentru gestionarea situațiilor create, intervenind cu forțe locale și cu utilaje. În cursul dimineții de miercuri a avut loc o ședință extraordinară a CJSU, în cadrul căreia s-a stabilit instituirea permanenței la nivelul tuturor primăriilor și Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din Sălaj pe toată perioada de manifestare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata