Salamul picant de Nădlac, preparat tradiţional gustos şi consistent

Salamul picant de Nădlac este considerat cel mai consistent și gustos preparat tradițional al zonei. Prepararea acestuia, bazată pe o rețetă cunoscută de locuitorii orașului, dar care diferă puțin de la un măcelar la altul, se face în mod tradițional iarna.

Producerea Salamului picant de Nădlac constituie o tradiție foarte veche, a cărei existență este atestată încă din secolul al XIV-lea. Pentru localnici, el a constituit de sute de ani un produs select datorită procesului și duratei de preparare, dar și de bază, pentru că ingredientele principale erau la îndemâna fiecăruia. Chiar și în prezent, când acest salam a început să fie produs industrial, în gospodăriile localnicilor rețeta rămâne în linii generale aceeași ca în urmă cu sute de ani, fiind, de asemenea, respectate procesul de preparare și cel de maturare.

După cum spune nea Nicolae, unul dintre cei mai căutați măcelari din Nădlac, prepararea Salamului picant de Nădlac este una laborioasă. La preparare sunt folosite doar ingrediente naturale, materia primă trebuind să fie proaspătă și de calitate, la fel ca și condimentele folosite, care au atât rolul de a conserva salamul, cât și de a-i da culoarea specifică. Este exclusă prezența unor produse de tipul aditivilor sintetici folosiți în industria alimentară.

Pentru prepararea Salamului picant de Nădlac se folosește o selecție bine proporționată de carne si slănină de porc, condimente specifice — sare neiodată, chimen, piper, zahăr, boia dulce și iute, de casă, obținută prin separarea cotoarelor și a ardeilor afectați de diferite boli și usturoi, întreaga compoziție fiind maturată într-o membrană naturală de vită și afumată natural.

Este obligatorie folosirea de carne care să provină de la animale crescute în ferme mici sau gospodării țărănești, unde hrănirea acestora s-a făcut pe bază de rețete de furaje fără stimulatori de creștere sintetici.

Condimentele se amestecă foarte bine cu carnea de porc matur, care trebuie bine tocată în prealabil, amestecul fiind practic frământat, pentru ca ingredientele să pătrundă în carne și să se obțină o pastă omogenă, după cum precizează nea Nicolae.

Urmează apoi procesul de umplere al mațelor de vită, care trebuie făcut cu mare atenție, spune măcelarul din Nădlac, pentru că în perioada de maturare a salamului se pierde 40 — 50% din greutatea inițială. Salamul rezultat se depozitează într-o încăpere pentru zvântare, timp de 2-3 zile, după care se mută în afumătoare pentru 3-4 zile (în funcție de umiditatea exterioară), afumarea făcându-se cu rumeguș de lemn esență tare, pentru a se asigura uscarea naturală și uniformă a acestuia.

După afumare, salamul este depozitat în cămări bine aerisite, care păstrează temperatura ideală pentru maturarea acestuia, procesul de maturare durând între două și șase luni.

Salamul picant de Nădlac poate fi savurat atât sub formă de aperitiv lângă o țuică, cât și ca fel principal, împreună cu legume proaspete și/sau brânzeturi tradiționale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata