Salarii ţinute la secret de către şefii BNR Iaşi

– Sefii BNR Iasi se fac ca nu aud cind li se cere sa-si declare veniturile. De la directorul Rotundu in jos, acestia au mentionat in declaratiile de avere „conform fisei fiscale”, in locul salariului. Fisa fiscala este insa secreta, iesenii neavind astfel posibilitatea sa afle cu cit ii platesc din buzunarul lor pe sefii BNR.
.

Sefii de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) Iasi refuza sa isi faca publice veniturile. Chiar daca sint angajatii unei institutii de stat, fiind platiti din banii contribuabililor, acestia isi ascund salariile in spatele unor documente la care cetatenii nu au acces. Astfel, atit directorul Gheorghe Rotundu, cit si subordonatii sai au precizat in declaratiile de avere la rubrica venituri incasate doar sintagma „conform fisei fiscale„, fara a mentiona si vreo suma care le-a revenit.
Atitudinea reprezentantilor sucursalei BNR Iasi este considerata incorecta de catre oficialii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), institutie ce este responsabila de monitorizarea averilor functionarilor publici.

Cu toate acestea, cistigurile directorului institutiei au fost, la nivelul anului 2005, singura perioada pentru care au fost facute publice, aproximativ 9.500 lei pe luna. La momentul respectiv, Rotundu avea una dintre cele mai mari lefuri de bugetar din judet.

Potrivit declaratiei de avere, directorul BNR Iasi are economii la banci de aproximativ 1,2 milioane lei (285.000 euro), la care se adauga un cont curent cu valoarea de 12.300 euro si doua carduri cu 2.000 lei in total.

Aceeasi politica a muteniei a aplicat-o de altfel si seful lui Rotundu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Avind in vedere prevederile Legii nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratiile de avere si de interese trebuie completate la toate rubricile prevazute de formular. Completarea declaratiilor cu mentiunea «conform fisei fiscale» este incorecta. Desi legea nu prevede nici o sanctiune in acest caz, atasarea unei copii a fisei fiscale contravine exercitarii functiilor si demnitatilor publice in conditii de transparenta.

Sursa: Ziarul de Iasi
Citește și
1 Comentariu
  1. Mărgărit Daniel spune

    Accesaţi site-ul bnro.ro şi consultaţi rapoartele anuale ale BNR, norma 1 privind organizarea şi conducerea cotabilităţii Bnr, legea 312 privind statutul Bnr şi ve-ţi constata că BNR nu este instituţie bugetară. Deasemenea ve-ţi afla că varsă la bugetul statului 80% din profit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata