Salariile „de lux” au fost „la secret”

Salariile ‘de lux’ ale multora dintre bugetari au fost ţinute, până acum, ‘la secret’, dar, în conformitate cu noua lege unică a salarizării, nici un angajat plătit din bani publici nu va avea salariul mai mare decât cel al şefului statului, a declarat joi (11 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, deputatul democrat-liberal de Timişoara, Cristian Dugulescu.

Parlamentarul a subliniat, însă, că Legea 330/2009, a salarizării unitare din sistemul bugetar, este perfectibilă, deoarece are unele lacune legislative, existând unele comisii care au fost exceptate de la limitarea salariilor. Printre cei vizaţi de deputatul PD-L, se numără cei din conducerile Comisiei Naţionale a Valorilor Imobiliare, cea de supraveghere a Asigurărilor şi cea de Supraveghere a sistemului de Pensii Private.

„La aceste Comisii nu ştiu ce se întâmplă, dar pot să vă spun că au salarii în jur de 20.000-30.000 de euro lunar pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii lor, dar şi pentru membrii Consiliilor de Administraţie. Nu este normal şi situaţia trebuie reglementată. Noi (PD-L, n.r.) am propus, prin această modificare a Legii 330, ca salariul maxim al unui bugetar să fie cel al preşedintelui României. Salariul propus pentru aceste Comisii este cel al unui secretar de stat”, a declarat Dugulescu.

Deputatul a precizat că informaţiile cu privire la nivelul salariilor celor din conducerile Comisiilor amintite a fost ‘secret’, deoarece, pe declaraţiile lor de avere şi de interese scria că „salarizarea este conform fişei fiscale, la care nu are acces foarte multă lume, deci sunt, într-un fel ţinute la secret”. Referitor la salariile celor de la fondul ‘Proprietatea’, Cristian Dugulescu a spus că acesta va fi preluat de către o companie care-l va administra.

El a reiterat faptul că, printre cei care au părăsit Parlamentul pentru a se angaja la stat – tocmai pentru beneficiile pecuniare care „depăşesc de trei ori salariul vicepreşedintelui american, respectiv, circa 600.000 de dolari anual” – se numără Bogdan Olteanu (la BNR) sau Daniela Popa (la Comisia Asigurărilor de Stat) şi a apreciat gestul lui ionuţ Popescu, care a anunţat că, de luna viitoare, va renunţa la salariul actual, pentru unul echivalent cu cel al unui secretar de stat, de circa 4.000 de lei.
Dugulescu a declarat că speră ca parlamentarii să voteze proiectul, iar legea unică de salarizare să poată deveni aplicabilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata