Salariile reduse ar putea fi majorate cu 10% din 2011

Salariile reduse în acest an cu 25 la sută ar putea fi majorate cu 10 la sută din 2011, a declarat vineri (20 august 2010) la finalul discuţiilor de la Guvern, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu.

Acesta a precizat că a cerut guvernanţilor ca prioritatea numărul unu să fie domeniile: sănătate, învăţământ, cercetare şi cultură. Baciu a mai adăugat că luni va avea loc la MMFPS o discuţie pe legea salarizării unice şi vor primi proiectul cu grilele unuice de salarizare. „Au fost două variante, dar rămâne ca premierul să decidă dacă va fi modificată legislaţia actuală sau va fi o singură lege unică de salarizare”, spus liderul sindical.

Primul-ministru Emil Boc s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, temele de discuţii fiind salarizarea şi legislaţia muncii. Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) solicită Guvernului României stabilirea salariului minim pe economie garantat în plată de 50 la sută din salariul mediu pe economie, în concordanţă cu practicile europene.
Potrivit unei scrisori transmise premierului Emil Boc, CSDR solicită premierului rezolvarea unor probleme majore a căror soluţionare a fost tergiversată de foarte multă vreme.

Armonizarea legislaţiei care guvernează relaţiile de muncă cu prevederile Convenţiilor OIM şi cu Directivele Uniunii Europene, constituirea Tribunalelor Muncii (solicitare înaintată Guvernului de CSDR şi nerealizată până în prezent) pentru a ajunge la nivelui ţărilor din Uniunea Europeană privind soluţionarea conflictelor de muncă şi comasarea Inspecţiei Muncii cu Direcţia Generală „Accidente şi Boli Profesionale”, având în vedere numărul mare de accidente de muncă şi boli profesionale reprezintă o parte din solicitările CSDR adresate premierului.

Noua structură formată prin comasarea Inspecţiei Muncii cu Direcţia Generală „Accidente şi Boli Profesionale” va fi condusă de un Consiliu Tripartit din care vor face parte reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale, patronale şi specialişti ai Inspecţiei Muncii şi va fi neimplicată politic, aflându-se în subordinea Parlamentului României.

De asemenea, CSDR mai solicită stabilirea salariului minim pe economie garantat în plată de 50 la sută din salariul mediu pe economie, în concordanţă cu practicile europene, în timp ce Legea salarizării unice în sistemul bugetar ar trebui să stabilească domeniile strategice pentru România, respectiv sănătatea, învăţământul, cercetarea ştiinţifică, cultura şi care să se reflecte prin ierarhizarea coeficienţilor din grila de salarizare.

CSDR mai vrea ca structura bugetului de stat să cuprindă fonduri de salarii la Capitolul Investiţii, deoarece motivarea resursei umane reprezintă o investiţie pe termen lung, iar capitalul uman este garanţia dezvoltării durabile a ţării.
„CSDR este disponibilă la orice solicitare de soluţionare a problemelor enumerate mai sus, considerând dialogul social şi parteneriatul ca singurele modalităţi de eliminare a focarelor de conflict social şi asigurarea solidarităţii necesare ieşirii României din criză”, se mai arată în scrisoarea trimisă premierului Emil Boc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata