Salariul maxim în sectorul bugetar va fi de 15 salarii minime, conform noii legi a salarizării

29

Raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 15, potrivit proiectului noii legi-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În legea 330/2009 privind salarizarea unitară în sectorul public, raportul era de 1 la 12.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au precizat că raportul real între salariul minim şi salariul maxim este acum undeva la 1 la 30, din cauză că aplicarea Legii 330/2009 se făcea etapizat până în 2015, urmând să se ajungă la coeficienţii din grilă.

Aşa cum prevede legea, trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare se efectuează în mod etapizat, astfel încât, în perioada de implementare, nici o persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut în plată.

Conform noii grile de salarizare, extinsă la 1 la 15, pentru preşedintele României este prevăzut un salariu echivalent a 15 salarii minime (faţă de 12 pe grila actuală), pentru preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, primul ministru şi preşedintele Curţii Constituţionale – 14,63 salarii minime faţă de 11,7, pentru vicepreşedinţii celor două Camere parlamentare – 14,15 faţă de 11,2, pentru miniştri – 13,45 salarii minime faţă de 10,8, iar pentru senatori şi deputaţi – 12,41 salarii minime faţă de 9,9 pe grila actuală.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online