Şansa unică a românilor de a avea dobânzi de 4% pe an la credite

Băncile care au încercat să mascheze dobânzile înalte la credite legându-le de indici netransparenţi sunt obligate acum de ordonanţa Guvernului să micşoreze drastic nivelul costului creditului, scrie Ziarul Financiar

Românii ar putea să obţină dobânzi nesperat de mici în condiţiile actuale de piaţă pentru creditele acordate în trecut, în urma aplicării ordonanţei de urgenţă a Guvernului din iunie care stabileşte noi condiţii pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice.

În joc sunt creditele cu dobândă variabilă legată de indicatori netransparenţi – aşa-numita „dobândă internă de referinţă”, pentru care dobânzile la un ipotecar în euro ar putea să coboare de la 8%-10% la euro pe an spre 4% pe an, nivel comparabil cu cele de pe pieţele din vestul Europei.

În funcţie de interpretare, anumite prevederi ale ordonanţei ar putea obliga băncile să ofere clienţilor marjele prevăzute în contractele de credit încheiate în trecut, dar acestea s-ar aplica acum la indicatorii independenţi – Euribor sau Robor în locul indicatorilor de referinţă proprii, menţionaţi în actul iniţial, ceea ce ar conduce la dobânzi mult mai mici şi, în consecinţă, la venituri mult mai mici pentru bancheri. Mulţi clienţi au sesizat deja oportunitatea şi le-au cerut băncilor să le ofere dobânzi mici, ajungând chiar în instanţă.

Practic, dacă banca oferea clientului în contractul iniţial o marjă de 3 puncte procentuale peste o dobândă proprie de referinţă la euro de 8% pe an, conducând astfel la un cost total al creditului de 11% pe an, acum va trebui să aplice marja la indicatorul Euribor, care abia se apropie de 1% pe an. Aceasta conduce la un cost al creditului de 4% pe an.

Citește și
1 Comentariu
  1. Costy spune

    Am un credit cu dobanda fixa dae 19.5 ;i ]n privin’a acesteia este clar sau cred ca este clar. Ce nu inteleg este faptul ca am in contractul vechi un comision de administrare si un comision de risc in suma fixa lunara. Dupa actul aditional am doar comisionul de administrare iar ca valoare este suma celor doua comisioane din contract enumerate mai sus.
    Cine stie il rog sa-mi spuna daca este bine ca am semnat sau ba actul aditional?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata