Santino, un cimpanzeu caruia nu-i plac vizitatorii

 
Un cimpanzeu de 30 de ani de a la o gradina zoologica din Suedia arunca cu pietre in vizitatori cu premeditare si intentie, dupa ce isi pregateste tacticos munitia. Santino vine in ajutorul cercetatorilor care studiaza cognitiv primatele : animalele fac planuri de viitor si pot fi la fel de rau intentionate ca oamenii, noteaza ziarul Estrella Digital.
 
Îngrijitorii de la gradina zoologica din Furuvik, la nord Stockholm, au remarcat obiceiul lui Santino de a aduna pietre si de a le sorta cu grija, pentru a le arunca apoi cu premeditare si intentie. Potrivit  expertului  Mathias  Osvath,  cercetatorii  au  inregistrat  mai  multe  comportamente  ale maimutelor care pot determina o planificare, atât in libertate cât si in captivitate, dar nu s -a putut stabili daca este vorba de un raspuns la nevoile lor prezente sau viitoare.
 
De 10 ani, ingrijitorii de la gradina zoologica Furuvik au observat ca Santino obisnuieste sa adune pietre, sa  le sorteze si sa le arunce apoi asupra vizitatorilor parcului. Pentru cerecetatorii cognitivi de la Universitatea Lund din sudul Suediei, este una din primele „probe clare ca un animal altul decât omul poate face planuri de viitor in mod spontan”.
 
„Aceste observatii demonstreaza in mod convingator  ca  rudele  noastre  privesc  viitorul in  mod  complex…  si au  o constiinta  destul de dezvoltata”, afirma Mathias Osvath, autorul principal al studiului publicat de revista Current Biology.
 
Osvath a explicat ca multi masculi dominanti arunca cu pietre când se simt supravegheati, deoarece cred ca le este invadat teritoriul. Însa cazul lui Santino este diferit pentru ca el strânge proiectilele anticipat, fapt ce denota planificare si premeditare.
Potrivit lui Osvath, cercetatorii au inregistrat multe comportamente de maimute care ar putea arata planificarea: este cazul cimpanzeului care se foloseste de un bat pentru „a pescui” termite, ori se foloseste de o piatra pentru a sparge o nuca.
 
„Scepticii pot argumenta ca sunt motivati de o nevoie imediata sau viitoare”, spune omul de stiinta , in opinia caruia cercetarile in acest domeniu sunt „pline de ideologie”, având in vedere ca oamenilor le este greu sa „admita ca un animal poate fi la fel ca ei”.
Alte experimente realizate pe cimpanzei si urangutani de departamentul de stiinta cognitiva de la universitatea Lund au coroborat teoria ca pot face planuri de viitor, desi s-a argumentat ca animalele sunt intr-un fel conditionate. Este evident insa ca Santino, (care nu are nimic de sfânt), nu este conditionat de o nevoie imediata.
 
În contrast cu starea de extrema agitatie care il cuprinde atunci când arunca cu pietre, „el este mereu calm când le aduna, sau isi fabrica munitia”, spune Osvath. În opinia sa, cimpanzeii in general, asemeni oamenilor, „au probabil aceeasi abilitate” ca si Santino. „Cred ca cimpanzeii din libertate fac acelasi lucru sau chiar mai bine, pentru ca depind de asta pentru  supravietuirea lor zilnica iar mediul dintr-o gradina zoologica nu este la fel de complex ca intr-o padure”.
 
„Acest tip de comportament ar trebui sa se repete zilnic in natura”, a conchis omul de stiinta, care spera ca la aflarea acestui caz oamenii sa povesteasca experiente similare cu alte animale. Între timp Santino ii asteapta linistit, cu arsenalul de pietre la indemâna, pe vizitatorii gradinii zoologice din Gävle, un orasel aflat 170 de kilometri distanta de capitala Suediei.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata