Şapte judecători de la CCR, verificaţi de ANI

ANI verifică de trei săptămâni averea şi interesele a şapte din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR), mai puţin pe cele ale preşedintelui CCR, Ioan Vida, şi ale judecătorul Nicolae Cochinescu.

Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei, inspectorii de integritate verifică declaraţiile de avere şi interese ale celor şapte judecători în urma unei sesizări. Spre exemplu, judecătorul Ion Predescu nu a menţionat în declaraţia de avere din 2008 mai multe conturi bancare.

CCR a declarat neconstituţionale, miercuri, mai multe prevederi din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât ANI nu mai poate să depoziteze declaraţiile de avere şi de interese, să amendeze persoanele care nu le depun la timp, să ceară confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea şi nici nu mai poate sesiza parchetul, în cazul unor neconcordanţe în declaraţii. În plus, declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.

Decizia a fost luată în urma unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocatul Alice Drăghici, după ce ANI a cerut confiscarea unei părţi din averea clientului său, Şerban Brădişteanu. CCR a decis însă examinarea din oficiu a întregii Legi care stă la baza organizării şi funcţionării Agenţiei de Integritate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata