Sărbători religioase – 19 iulie

Ortodoxe

Sf. Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Sf. Cuv. Dias; Aflarea moaștelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov

Greco-catolice

Cuv. Macrina; Cuv. Die

Romano-catolice

Ss. Epafra, ep. m.; Macrina, călug.

Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare, este pomenită în calendarul creștin ortodox la 19 iulie. A fost sora cea mare a Sfântului Vasile și a Sfântului Grigore de Nysa. Patru frați și șase surori erau cu toții, copiii Emiliei și ai lui Vasile, părinți cu viață îmbunătățită.

Sfânta Macrina a fost educată de mama sa spre citirea din Psaltire și din Sfânta Scriptură. De o frumusețe neobișnuită, Sfânta a fost logodită de tatăl său cu un tânăr de neam foarte bun, care înainte de căsătorie a murit. Considerând această logodnă ca o cununie adevărată, Sfânta Macrina a dorit să nu se mai căsătorească, rămânând în casa părintească a avut grijă de frații săi, de părinți și de administrarea averii, destul de mare, a părinților. Ea a fost cea care le-a adus la cunoștință fraților, care își făceau educația în cele mai faimoase școli ale vremi, Sfânta Evanghelie.

După moartea mamei sale Emilia, Sfânta Macrina, care oricum ducea o viață aproape monahală în casa părinților, a întemeiat o obște de călugărițe pe o proprietate a familiei aflată în Pont. Aici a murit în anul 380, pe un pat de scânduri, într-o mare sărăcie, în care viețuiau călugărițele, acoperită cu mantia de episcop a fratelui său Sfântul Grigore de Nysa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata