Sărbători religioase – 19 martie

Ortodoxe

Sf. Mc. Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sf. Mc. Marian Diaconul

Greco-catolice

Sf. Iosif, patronul Bisericii Universale şi al Eparhiei de Cluj-Gherla. Sf. m. Hrisant şi Daria

Romano-catolice

Sf. Iosif, soţul Sf. Fc. Maria; Fer. Marcel Callo, m.

Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, martiri creştini din secolul al III-lea, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 martie.

Tatăl lui Hrisant a fost ales senator la Roma, în vremea împăratului Numerian (283-284), astfel a venit din Egipt în capitala imperiului, însoţit şi de fiul său. După ce a studiat la şcolile păgâne din Egipt şi Roma, Hrisant a dorit să cunoască şi câte ceva despre Sfânta Scriptura, normativă pentru cei ce se numeau creştini. Luând legătura cu un preot creştin sihastru, pe nume Carpofor, nu numai că învaţă Scripturile, dar chiar cere să se boteze şi el, iar la scurt timp devine predicator al lui Hristos în Roma.

Pentru că nu a reuşit să-l înduplece să lase învăţătura creştina, tatăl sau a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, trăgând nădejde că aceasta îl va convinge să redevină păgân. Numai ca tânăra Daria a devenit şi ea creştină, spre disperarea autorităţilor, care i-au dat pe mâna unui aspru persecutor, numit Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri, dar şi auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat şi el, împreună cu ostaşii lui.

Din ordinul împăratului, Claudiu şi ostaşii au fost ucişi, iar Hrisant şi Daria au fost îngropaţi de vii, la data de 19 martie 283. În timpul împăratului Constantin cel Mare, moaştele lor au fost puse în vestitele catacombe de pe calea Salaria din Roma. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata