Sărbători religioase – 2 iulie

Ortodoxe

Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne; Sf. Voievod Ștefan cel Mare; Sf. Ier. Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului

Greco-catolice

Așezarea veșmântului Maicii Domnului în Vlaherne

Romano-catolice

Sf. Bernardin Realino, pr.

Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Biserica din Vlaherne este pomenită în calendarul creștin ortodox la 2 iulie.

În timpul împăratului Leon cel Mare al Constantinopolului (457-474), doi senatori, Galvie și Candid, au plecat la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt. După ce au ajuns, au mers prin Galileea, după care s-au dus în Nazaret dorind să vadă și casa unde a copilărit și a trăit Mântuitorul Hristos până la vârsta de 30 de ani.

Peste noapte au rămas în casa unei bătrâne văduve. Aici au observat că într-o cameră alăturată erau adunați mai mulți oameni bolnavi care aprindeau lumânările și tămâie în jurul unei racle în care nu puteau vedea ce se află. În urma întrebărilor insistente ale celor doi pelerini, femeia le-a mărturisit că în raclă se află veșmântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care a fost păstrat de fiecare predecesoare a ei în curăție și feciorie, până când a ajuns la ea. Lângă sfântul veșmânt se săvârșesc multe minuni și vindecări pentru cei ce se roagă Maicii Domnului cu toată puterea credinței lor.
Galvie și Candid au stat toată noaptea lângă veșmântul Fecioarei Maria, iar dimineață au plecat spre Ierusalim. La întoarcere s-au oprit din nou la bătrâna din Nazaret, după ce în prealabil confecționaseră o raclă asemănătoare cu cea a bătrânei și o acoperiseră cu un veșmânt țesut cu fir de aur. Noaptea, le-au schimbat între ele, iar dimineața s-au întors la Constantinopol unde au așezat veșmântul chiar în casa lor unde aveau un paraclis.

Un timp au ținut ascuns faptul că au adus sfântul veșmânt, dar datorită mulțimii de minuni care se săvârșeau acolo au fost nevoiți să mărturisească mai întâi patriarhului, apoi chiar împăratului despre cele întâmplate. În urma acestui fapt, împăratul Leon cel Mare a construit o biserică în Vlaherna, o suburbie din Constantinopol, unde a așezat sfântul veșmânt al Maicii Domnului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata