Sărbători religioase – 24 iunie

Ortodoxe

Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica);
Aducerea moaștelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Niceta de Remesiana (Dezlegare la pește)

Greco-catolice

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele)

Romano-catolice

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită de Biserica Ortodoxă la 24 iunie. Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul și cel mai mare dintre proorocii Legii Vechi, acela care s-a învrednicit să boteze cu apă pe Iisus, Mesia cel așteptat. Însuși Iisus Hristos a spus despre Ioan: „Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Matei 11;11).

Potrivit Sfintei Scripturi, nașterea sa a stat sub semnul unei minuni, căci a venit pe lume din părinți mai înainte neroditori, preotul Zaharia și Elisabeta.

După rugăciuni stăruitoare înălțate la Dumnezeu pentru a putea avea un fiu, dorința le-a fost îndeplinită într-un mod deosebit: vestea nașterii lui Ioan s-a făcut prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil, care s-a arătat lui Zaharia pe când acesta slujea la Templu. Pentru că nu a crezut cuvintele celui trimis de Dumnezeu, Zaharia a fost pedepsit prin imposibilitatea de a vorbi până la nașterea pruncului când, revenindu-i glasul, a rostit și numele celui nou-născut.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost atestată încă din secolele IV-V, luând locul vechilor sărbători păgâne cu caracter agricol sau naturist din perioada solstițiului de vară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata