Sărbători religioase – 28 iulie

Ortodoxe

Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu

Greco-catolice

Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

Romano-catolice

Sf. Victor I, pp. m.

Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 28 iulie, sunt patru dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostoli pentru a sluji la întâlnirile comunității creștine primare. Sunt socotiți între cei șaptezeci de ucenici ai lui Hristos.

Sfântul Prohor a urmat mai întâi Sfântului Apostol Petru, împreună cu ceilalți ucenici, mai înainte de Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și a fost pus episcop al cetății Nicomidiei, în Bitinia. Apoi, după Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prohor a fost alături de Sfântul Ioan Evanghelistul. A avut sfârșit mucenicesc în Antiohia, fiind ucis de cei necredincioși pentru propovăduirea lui Hristos.

Sfântul Nicanor a fost ucis împreună cu alți două mii de oameni din Ierusalim, în ziua în care a fost ucis cu pietre și Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, după cum este scris în Faptele Apostolilor.

Sfântul Timon a fost pus de Sfinții Apostoli episcop al cetății Vostrichia din Arabia. De asemenea, a avut sfârșit mucenicesc, a fost aruncat într-un cuptor încins și ieșind din foc nevătămat s-a sfârșit fiind răstignit pe cruce.

Sfântul Parmena a murit pe când era alături de apostoli. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata