Sărbători religioase – 30 mai

Ortodoxe

Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul și Varlaam;
Sf. Mc. Natalie (Dezlegare la pește)

Greco-catolice

Cuv. Isachie

Romano-catolice

Ss. Ferdinand, rege; Ioana d’Arc, fc.

Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul, pomenit în calendarul creștin ortodox la 30 mai, a trăit în timpul împăratului Valens (364-378), într-o perioada de răspândire a arianismului și de prigonire pentru ortodocși, însuși împăratul fiind eretic. Dat fiind acestea, Sfântul Isaachie, egumenul Mănăstirii Dalmaților, a mers înaintea împăratului să-l roage să le redea ortodocșilor libertatea de a-și exprima credința. Pe când Valens pregătea campania militară împotriva goților de la Dunăre, Sfântul Isaache a ieșit în fața împăratului de trei ori îndemnându-l să redeschidă bisericile ortodoxe, amenințându-l că va pieri în război de nu se va îndrepta.

Împăratul l-a dat în seama unor slujbași, care să-l țină captiv până se va întoarce din război. Dar Sfântul Isaachie i-a profețit că o să fie înfrânt, va fugi și va fi prins, iar sfârșitul său o să fie prin foc.

Profeția s-a împlinit întocmai, în anul 378 romanii au fost învinși de goți, Valens a încercat să scape prin fugă, s-a ascuns într-o șură de paie căreia goții i-au dat foc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata