Sărbători religioase – 9 septembrie

Ortodoxe

Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana; Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona și Chiriac de la Tazlău; Sfinții Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic

Greco-catolice

Drepții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului; Sf. m. Severian

Romano-catolice

Sf. Petru Claver, pr.

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana în ziua de 9 septembrie.

Sfântul și Dreptul Ioachim, tatăl Născătoarei de Dumnezeu, a fost din seminția lui Iuda, descendent pe linie paternă al regelui David. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, având soție pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, din seminția lui Levi, din neamul lui Aaron, fiica lui Mathan preotul și a Mariei din seminția lui Iuda din Betleem.

Această însoțire era cunoscută ca fiind de neam mare și bogat, provenind ei din cele două case mari ale lui Israel, casa împărătească și casa preoțească. Ioachim și Ana viețuiau după lege, drepți fiind înaintea lui Dumnezeu. Sfinții Părinți au avut după cincizeci de ani de însoțire primul copil, pe Maica Domnului, născută în cea de-a opta zi a lunii septembrie, fiica cea preacurată și binecuvântată, începătoarea și mijlocitoarea mântuirii noastre, de a cărei naștere cerul și pământul s-au bucurat.

Sfântul Ioachim a murit după câțiva ani de la nașterea Maicii Domnului, având vârsta de optzeci de ani, iar Sfânta Ana, fiind văduvă, a plecat din Nazaret la Ierusalim și acolo aproape de fiica sa cea prea sfântă, rugându-se în biserica lui Dumnezeu, s-a odihnit în Domnul, având șaptezeci și nouă de ani.

Tot astăzi sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox, Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona și Chiriac de la Tazlău.

Sfântul Cuvios Onufrie s-a născut în anul 1700 în Rusia și timp de 25 de ani a viețuit într-o peșteră pe malul pârâului Vorona. A fost ucenicul Sfinților Vasile de la Poiana Mărului și Paisie Velicicovski. Aflându-și sfârșitul, și-a dat duhul în peștera sa, la 29 martie 1789. Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona a avut loc la 9 septembrie 2005, la Mănăstirile Vorona și Shăstria Voronei.

Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău s-a născut la începutul secolului al XVII-lea în satul Mesteacăn, Neamț. A intrat de tânăr în obștea Mănăstirii Tazlău, iar pentru viața sa a dobândit de la Dumnezeu darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor și al izgonirii demonilor. Sfântul Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660. A fost trecut în rândul Sfinților de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2008. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata