Satu Mare ar putea avea probleme cu precipitaţiile abundente

Judeţul Satu Mare ar putea avea probleme din cauza precipitaţiilor abundente, începând de duminică noaptea, atenţie crescută trebuind acordată, de luni, 19 iulie, părţii de vest şi de nord a României, a declarat, duminică, preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, la videoconferinţa cu prefecţii.

„În următoarele două săptămâni prima caracteristică a vremii este următoarea: temperaturi de peste 30 de grade, cu umezeală foarte mare, ceea ce înseamnă grad mare de disconfort, mai ales din cauza faptului că în timpul nopţii temperaturile nu scad sub 15-18 grade.

Din păcate, această temperatură ridicată va fi asociată cu instabilitate foarte mare, ceea ce se traduce cu intensificări de vânt şi cantităţi de precipitaţii mari în timp foarte scurt în locuri izolate. Mâine (luni – n.r.), partea de vest şi de nord a ţării, atenţie, Satu Mare, graniţa cu Ungaria, s-ar putea să aibă probleme din această noapte”, a spus Ion Sandu, la videoconferinţa de la Palatul Victoria.

De asemenea, marţi după-amiază, în sud-est se prognozează instabilităţi, cu intensificări mari de vânt, fenomene care se vor regăsi miercuri după-amiază şi în partea de est a ţării, iar joi în Muntenia şi Oltenia, a declarat Sandu.

„Vineri şi sâmbătă va continua să se încălzească şi ne aşteptăm la atenţionări de caniculă, dacă se depăşesc 36 de grade, dar şi intensificări de vânt, care pot ajunge la peste 80-90 km/h, cum s-a întâmplat la Bistriţa. Frecvenţa lor, în perioada următoare, va fi foarte mare şi trebuie foarte multă atenţie”, a mai avertizat şeful ANM.

În privinţa cotelor apelor, Prutul este în continuare sub presiune, a menţionat directorul Institutului Naţional de Hidrologie, Petre Stanciu, prezent şi el la videoconferinţă.

„Debitele râurilor au fost, în general, în scădere, dar pe unele, cum ar fi Someşul şi Mureşul, cursul mijlociu, am avut mici creşteri însă nu au fost depăşite cotele de pericol pentru aceste râuri.

În schimb, este sub presiune în continuare, râul Prut, în aval de Ungheni, unde avem nivelurile încă peste cotă de pericol. Sperăm ca începând cu data de 31 iulie, respectiv în 2 august şi pe acest sector să intrăm la cote de inundaţii.

Situaţia pe Prut va rămâne la cote de inundaţii până să intre sub cotele de atenţie, până în jurul datei de 12 august pentru sectorul până la Fălciu, iar de la Fălciu-Oancea, către Dunăre se deplasează chiar către 25 august”, a subliniat el.

De asemenea, Dunărea are în continuare un debit peste media multianuală. „Dunărea a avut un debit de 6.100 mc/s, peste valoarea medie multianuală, de 5.350 mc/s. În sectorul Brăila-Tulcea se află la cote de atenţie. De mâine, Brăila va intra sub cota de atenţie, deci se ridică codul galben în zona Brăila, în schimb rămâne sectorul Tulcea-Isaccea”, a mai arătat Stanciu.

Referitor la caniculă, Ministerul Sănătăţii a transmis ca recomandare generală pentru cetăţeni să se îmbrace adecvat, să consume lichide şi să aibă o alimentaţie echilibrată, însă ambulanţele sunt pregătite să intervină în caz de urgenţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata