Satu Mare: Barza neagră din Aria Protejată Râul Tur, monitorizată prin GPS

Mai multe exemplare ale berzei negre, specie protejată din Aria Râul Tur, vor fi monitorizate prin GPS, iar o parte din pajiști reamenajate pentru crearea unui mediu prietenos speciilor aflate în pericol, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă derulat de către custode, Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) Satu Mare.

Directorul SCA Satu Mare, Nagy Mark Janos, a declarat luni, la conferința de lansare a proiectului „Conservarea valorilor naturale și peisagistice ale pajiștilor din Ariile Protejate Râul Tur”, că vor fi realizate mai multe studii, după care vor fi plantați 7.000 de puieți de arbori și vor fi reamenajate 20 ha de pajiște, din cele 5.300 existente, scopul fiind de a crea un mediu mai prietenos speciilor protejate.

„Din cercetările derulate am aflat că până în secolul XIX zona Turului era acoperită de păduri de foioase. Acestea au fost defrișate odată cu creșterea populației. Oamenii au lăsat câțiva arbori pe fiecare pășune, valoroși pentru biodiversitate”, a spus Nagy Mark Janos.

Potrivit acestuia, în urma replantărilor și a unei corecte administrări a pășunilor, fără intervenția cu tractorul, se va crea un mediu mai bun pentru sfârciocul roșiatic, sfârciocul cu frunte neagră, sfârciocul mare.

„Sunt specii importante, strict protejate la nivel european, care pentru cuibărit au nevoie de arbori și vegetație, cum este cristelul de câmp, periclitată la nivel mondial, din care sunt 40 de perechi în zona Tur. Vom monta transmițătoare satelitare GPS pe cinci berze negre, vom afla care sunt zonele folosite pentru hrană și viață. Ne vor arăta drumul berzelor spre Africa și înapoi”, a mai spus directorul SCA Satu Mare.

Printre speciile protejate se mai află fluturii Lycaena helle, Maculinea teleius, aici fiind și cea mai mare populație de broască de mlaștină din România.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Composesoratul Iojib și Asociația Crescătorilor de Taurine din satul Turulung, valoarea nerambursabilă fiind de 100.000 de euro, bani asigurați prin granturile Spațiului Economic European. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata