Scădere cu 10% a vânzărilor auto în acest an

Vânzările auto pe plan mondial vor creşte cu 7 % în acest an, la 68 milioane de unităţi, în pofida unui declin de zece la sută în Europa, conform unui studiu publicat luni, 14 iunie,  de compania de consultanţă AlixPartners LLP.

Studiul estimează că vânzările anuale de maşini noi în China ar putea ajunge la 20 de milioane de unităţi în următorii cinci ani, iar vânzările în America de Nord vor creşte cu 12 la sută în acest an.

Declinul din Europa, consideră AlixPartners LLP, este cauzat de încheierea subvenţiilor guvernamentale acordate la achiziţionarea unui automobil nou.

Până în 2014, vânzările auto pe plan mondial vor ajunge la 87 milioane de unităţi, dar pieţele din Europa Occidentală, America de Nord şi Japonia nu vor atinge probabil nivelul din 2007 înainte de anul 2014.

În mai agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit în creştere perspectiva pentru industria auto mondială, de la ‘stabilă’ la ‘pozitivă’. Această perspectivă exprimă aşteptările agenţiei privind condiţiile fundamentale de creditare în industria auto în următoarele 12-18 luni.

Revizuirea în creştere a perspectivei a fost determinată de opinia Moody’s, conform căreia tendinţele în vânzări, cerere şi preţuri în industria auto şi-au revenit mai devreme decât a anticipat anterior agenţia.

”Într-adevăr, s-au îmbunătăţit vânzările, în special în China şi Brazilia, iar evoluţia în Europa Occidentală este peste aşteptări, până acum. În plus, piaţa auto din SUA se redresează, iar Japonia continuă să beneficieze de subvenţii’, a explicat analistul Moody’s, Falk Frey.

Agenţia se aşteaptă la vânzări auto globale de 67,6 milioane de dolari, sau o creştere de 5,5 la sută faţă de vânzările din 2009, comparativ cu estimarea precedentă, de 65,3 milioane de unităţi, sau o creştere de doi la sută.

Deşi Moody’s apreciază că vânzarea de vehicule uşoare s-a îmbunătăţit în Europa Occidentală, agenţia se aşteaptă încă la un declin al acestora faţă de 2009, în special din cauza finalizării programelor de subvenţii auto. De asemenea, agenţia estimează scăderea vânzărilor în Europa cu 12 la sută în 2010, comparativ cu o estimare precedentă, ce indica un declin de 15 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata