Scădere moderată în construcţii, în următoarele două luni

Managerii societăţilor comerciale estimează, pentru perioada august-octombrie 2010, o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, dar o scădere moderată în sectorul de construcţii şi comerţul cu amănuntul, în raport cu cele 3 luni anterioare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) centralizate pe baza opiniilor managerilor societăţilor comerciale exprimate în luna august 2010.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5 la sută).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -16 la sută pe total industrie prelucrătoare (-23 la sută la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -46 la sută, -45 la sută şi respectiv -32 la sută). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11 la sută).

Potrivit estimărilor din luna august 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -11 la sută) şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -18 la sută).
Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16 la sută), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mici, cu mai puţin de 50 salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +9 la sută).

Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat în luna august 2010 o scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -14 la sută). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13 la sută). Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra scădere (sold conjunctural -16 la sută).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -6 la sută). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra o creştere (sold conjunctural +35 la sută). Conform estimărilor din luna august 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5 la sută).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13 la sută). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 250-499 de salariaţi şi (sold conjunctural -20 la sută). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8 la sută).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata