SCANDALOS: Guvernul pune 500.000 de români la coadă ÎN FIECARE LUNĂ să dea bani


Conform legii, cei până la 500.000 de angajaţi din România care sunt plătiţi exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor trebuie să depună, până pe 25 august, declaraţii individuale privind venitul încasat în iulie, atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Nici statul, nici experţii fiscali şi nici contribuabilii însă nu ştiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaraţiilor sau a plăţilor aferente acestora.


Amenda în cazul nedepunerii declaraţiilor e de până la 5.000 de lei, cea pentru completarea eronată a acestora fiind de maximum 600 de lei.

Deşi legea a intrat în vigoare de la 1 iulie, Guvernul a făcut publice normele metodologice abia la finele lunii trecute.

„Beneficiarii trebuie să depună, personal, aceste declaraţii, în fiecare lună, la autorităţile respective. Legea este foarte clară. În cazul veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor, angajatul, beneficiarul este cel care depune declaraţiile. Mai mult decât atât, tot el este cel care le şi plăteşte, adică în momentul depunerii declaraţiei trebuie să meargă cu bani la el pentru a face plata pe loc”, a declarat pentru Gândul Luminiţa Ristea, managing partner Nexia International.

Ea a precizat că valoarea contribuţiilor sociale, de 16,5% din venitul net, pe lună, nu poate fi mai mare decât echivalentul a 16,5% aplicat la cinci salarii medii brute pe economie, respectiv de 1.514 lei. Astfel, cei care încasează din contractele de drepturi de autor mai mult de 9.180 de lei pe lună vor plăti doar cei 1.514 lei.

Depun declaraţii şi cei care nu au venituri

Conform legii, cei care nu obţin venituri sunt obligaţi oricum să depună o notificare oficială, la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, şi la agenţiile judeţene de ocuparea forţei de muncă, privind faptul că nu au avut venituri în luna precedentă. Amenda pentru nedepunerea declaraţiilor este de 2.500 până la 5.000 de lei, în timp ce amenda pentru completarea eronată a declaraţiilor este de 300 până la 600 de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata