„Şcoala Altfel”: De la discuţii cu regizori la cursuri de prim ajutor, elevii sunt invitaţi să îşi descopere pasiunile

Proiecții de film și discuții cu regizori, vizite la muzee, la CFR sau la metrou, laboratoare de știință, acțiuni educative alături de militari și polițiști, lecții de prim ajutor și acțiuni tip „porți deschise” la diferite instituții se numără printre activitățile dedicate elevilor săptămâna viitoare, în cadrul programului „Școala Altfel”, ce are ca scop încurajarea copiilor de a-și găsi și dezvolta pasiunile.

Programul, al cărui motto este „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, se desfășoară în perioada 6-10 aprilie și constă în derularea, la nivelul fiecărei unități de învățământ, într-o săptămână din al doilea semestru școlar, a unui orar special format doar din activități cu caracter non-formal.

„Programul își propune implicarea, deopotrivă, a elevilor și a dascălilor, în activități extracurriculare și extrașcolare, interesante, care sa le valorizeze talentele, preocupările extrașcolare și competențele în domenii cât mai diverse și interesante”, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

Aproximativ 600 de elevi din cadrul cluburilor copiilor sunt așteptați să participe duminică, în Parcul Tineretului din Capitală, la deschiderea oficială a programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, un eveniment organizat de CIADO România, Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film „Dracula” și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

La eveniment sunt așteptați să participe Constantin Bălăceanu Stolnici — președintele CIADO România, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu și șeful Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Ionel Lixandru. Cu această ocazie va fi prezentată, în premieră, expoziția „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”.

Săptămâna „Școala Altfel” oferă o ocazie elevilor de a vorbi cu reprezentanți ai unor instituții precum Arhivele Naționale și Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Însoțiți de profesorii lor de istorie, elevii vor vizita Arhivele Naționale, fiind primiți de către specialiști care îi vor introduce în atmosfera documentului de arhivă, printr-o incursiune în cancelariile domnești medievale din Țara Românească și Moldova, prilej cu care elevii se vor familiariza cu principalele suporturi și instrumente de scriere și vor afla detalii despre validarea documentelor sau tehnica ornamentării acestora.

Cei mici (clasele I-IV) vor avea posibilitatea să își scrie numele cu slove chirilice, să „confecționeze” steme personalizate și să „emită” documente pe care le vor valida cu sigilii din plastilină. De asemenea, în cadrul expunerii, elevilor le vor fi prezentate etapele formării Arhivelor, ca instituție modernă, dar și câteva dintre documentele reprezentative ale istoriei medievale și moderne românești, dintre care hrisoave domnești emise de Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu, condici mănăstirești, „Proclamația de la Islaz” de la 1848, actul de abdicare a lui Alexandru Ioan Cuza, acte ale Casei Regale a României etc.

Elevii bucureșteni pasionați de film pot vedea, în această săptămână, producții precum „Veronica”, în regia Elisabetei Bostan, și „Liceenii” de Nicolae Corjos, în Sala de Consiliu a Primăriei Sectorului 4.

Invitații speciali ai primarului Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, vor fi atât elevi ai școlilor de pe raza acestui sector, cât și copiii cuprinși în programe de protecție socială la nivelul acestei unități administrative.

Programul se va derula în perioada 6 — 9 aprilie, urmând să fie proiectate câte două filme pe zi, iar intrarea este liberă. Primul film proiectat în această serie este „Amintiri din copilărie” de Elisabeta Bostan. De altfel, mai multe filme ale regizoarei sunt prezente în program, alături de „Veronica” și „Amintiri din copilărie”: „Saltimbancii”, „Mama”, „Tinerețe fără bătrânețe” și „Veronica se întoarce”. Elisabeta Bostan se va întâlni cu cei mici și le va vorbi despre lucrul cu actorii și despre filmele realizate de ea.

De asemenea, copiii vor putea vedea în aceste zile dedicate lor și filmele „Dumbrava minunată” de Gheorghe Naghi și „Liceenii” de Nicolae Corjos.

Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Ministerul Educației Naționale, desfășoară proiectul „Armata — O școală altfel”, în perioada 6-10 aprilie. Unități militare din toate categoriile de forțe ale armatei și instituții militare de învățământ și cultură din întreaga țară vor participa la acest program și vor prezenta elevilor tehnica militară, activități practice specifice, expoziții, precum și oferta educațională pentru instituțiile de învățământ militar.

În București, elevii pot participa, pe bază de voluntariat, în perioada mai sus menționată, la activitățile organizate de militarii din batalioanele 96 Geniu, 2 Infanterie „Călugăreni”, 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Șoverth”, 265 Poliție Militară, Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Centrul 48 Comunicații și Informatică Strategice, Serviciul Muzicilor Militare, Centrul 485 Comunicații și Informatică, Cercul Militar Național, Academia Tehnică Militară și Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni. Elevii școlilor gimnaziale și liceenii vor lua parte la o zi de pregătire obișnuită a militarilor, vor desfășura activități practice, precum descoperirea de obiecte metalice cu ajutorul detectoarelor, instrucție de front, jocuri interactive și vor afla detalii despre tehnica și armamentul folosite de militari.

Personalul Bazei 90 Transport Aerian va prezenta elevilor din București și Otopeni informații despre aeronavele IAR-330 Puma, AN-30, C-130 Hercules și C-27J Spartan, simulatorul C-27J Spartan, precum și aspecte din viața piloților într-o unitate militară a Forțelor Aeriene.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” va organiza un seminar cu tema „Medicina militară de Urgență”, iar medicii îi vor învăța pe elevi modalități practice privind manevrele medicale în acordarea primului ajutor.

Pasionații de chimie sunt invitați la Laboratorul de științe Bayer, care va fi construit special in rondul principal din Parcul Lumea Copiilor și va fi deschis înre 7 și 11 aprilie. În respectivul laborator, elevii din clasele I — IV vor participa la realizarea unor experimente practice.

Ateliere educaționale și distractive pentru copii, intitulate „Poftiți în vagoane”, sunt programate de către reprezentanții CFR în cadrul săptămânii „Școala Altfel” și se vor desfășura într-un tren Săgeata Albastră. Copiii din București vor petrece o oră și jumătate într-un tren special amenajat ca un atelier de imaginație și creație, pentru cei pasionați de călătorii și tehnologie. Cei mici au ocazia unică să viziteze bordul de comandă al trenului și să experimenteze cum e să fii mecanic de locomotivă.

Programul „Școala Altfel” va fi marcat și la metrou, prin evenimente la care vor participa copiii de la aproximativ 15 școli din București și localități limitrofe. Vizitele vor fi realizate la Dispeceratul Central și Depoul Berceni, unde copiii vor avea ocazia să afle cum circulă trenurile de metrou, cine și de unde le dirijează, ce înseamnă să fii mecanic de tren de metrou, cum arată cabina unui tren, cum se întrețin trenurile și stațiile de metrou.

Cu ocazia programului educativ, Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis spre vizitare în mod excepțional, în zilele de luni și marți. Elevii vor participa, în această săptămână, la vizite cu ghidaj de specialitate și ateliere de educație muzeală cu tematică diversă precum Istoria Antichității, numismatică, heraldică, restaurare ceramică. De asemenea, va fi organizat atelierul de creație „Sărbători Pascale la muzeu” în data de 8, respectiv 10 aprilie, începând cu ora 11,00, în cadrul căruia participanții vor realiza figurine și decorațiuni cu tematică pascală și vor decora ouă din polistiren.

Pe parcursul celor cinci zile de program educativ, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi aproape de copii și tineri prin organizarea de acțiuni pe diverse domenii de prevenire, precum: protejarea patrimoniului, educația și siguranța rutieră, delincvență juvenilă și victimizarea minorilor, efectele consumului de droguri, traficul de persoane, răspunderea penală la minori și cariera de polițist.

Temele de prevenire și informare vor fi adaptate celor patru cicluri de învățământ, respectiv preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

De asemenea, unitățile de poliție din județ vor putea fi vizitate de copii.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor va organiza evenimentul „Un erou, o floare” în cadrul căruia elevi de la școlile din București, Târgu Jiu, Alexandria, Turnu Măgurele, Giurgiu și comuna Ghimpați, județul Giurgiu, vor îngriji monumentele eroilor, parcelele de onoare românești și străine din aceste localități și vor depune flori.

Pentru „Școala Altfel” Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț va desfășura o serie de activități, la sediile Detașamentelor de Pompieri Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț.

Elevii vor avea ocazia să se echipeze cu un costum de protecție tip pompier.

Elevilor de clasa a XII-a, militarii le vor prezenta posibilitatea de a participa la concursurile de admitere organizate de unitățile de învățământ care pregătesc viitoare cadre ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Sub sloganul „Prevenind, ne apărăm viața”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Bistrița’ al județului Bistrița — Năsăud, se alătură Inspectoratului Școlar Județean Bistrița — Năsăud în calitate de partener la nivel județean, al programului ‘Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!’, cu scopul de a-i învăța pe copii, prin mijloace și tehnici adaptate fiecărei categorii de vârstă, modalitatea de a se proteja în cazul unor situații de urgență.

Astfel, în perioada 6-10 aprilie, la sediul inspectoratului și la sediile subunităților de intervenție (Năsăud, Prundu Bârgăului, Sângeorz Băi și Beclean), fiecare grup de elevi va parcurge, timp de 50 de minute, trei ateliere referitoare la prevenirea și rezolvarea situațiilor limită.

În perioada dedicată programului „Școala Altfel”, în continuarea activităților organizate cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța vor prezenta o serie de exerciții demonstrative de autoapărare, exerciții de dresaj canin, dar și ateliere de prezentare a tehnicii din dotare.

De asemenea, un ofițer din cadrul compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale, va prezenta elevilor o temă referitoare la prevenirea violenței în mediul școlar.

Activitățile se vor desfășura în municipiul Constanța, dar și la instituțiile de învățământ din Medgidia, Mangalia și Cernavodă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata