Scurgeri radioactive la o uzina din Transnistria

La Uzina Metalurgică de la Rîbniţa ar fi avut loc, la 5 martie, o scurgere radioactivă, iar nivelul radiaţiei în zona, ar depăşi de 300 de ori normă admisă.

Informaţia, ascunsă iniţial, a apărut din surse anonime pe reţelele de socializare, dar incidentul este confirmat şi de Biroul pentru Politicile de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale.

  Conform sursei citate angajaţilor Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă. Iar Autorităţile de la Chişînău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populaţie.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinţă la incidentul produs la Uzina Metalurgică din orașul Rîbniţa, unde că urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişînău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţîn de situaţiile excepţionale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chişînău.

 „Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afară gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru publicaţie Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de la Chişînău.

 Uzina Metalurgică de la Rîbniţa se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chişînău.

Sursa: Digi24

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata